Zoeken

Deep Water

  • Cinevision.be/nl quoteert Deep Water met een 3/5
  • Regisseur: Adrian Lyne
  • Cast: Ben Affleck, Ana de Armas, Tracy Letts, Grace Jenkins
  • Genre: Thriller
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 18-03-2022
  • Distributeur: Amazon Prime
Bekijk de cover van de film "Deep Water"

Dat deze diepe water-film op de markt wordt gegooid als erotische thriller heeft meer te maken met de naam van de regisseur dan met het uiteindelijke resultaat. Met titels als '9 ½ Weeks', 'Indecent Proposal' en vooral 'Fatal Attraction' op het curriculum hoeft het niet te verwonderen dat de producenten voluit de naam Adrian Lyne gebruiken om de film verkocht te krijgen.

Niet dat dit echt lukte: de film - opgestart bij Twentieth Century Fox - moest eigenlijk al in november 2020 in de zalen draaien. Daar stak eerst corona een stokje voor, en uiteindelijk besloot nieuwe eigenaar Disney zelfs om de film niet meer in de zalen te brengen en hem via streaming de vrije loop te laten, bijna anderhalf jaar na de oorspronkelijk bedoelde releasedatum. Wat de comeback van de inmiddels tachtigplusser zijnde Lyne wel wat in mineur laat verlopen. Lynes vorige film - ook al een drama waarin het woord erotiek niet werd geschuwd - was de overspelfilm 'Unfaithful' uit 2002. Niet dat hij in de voorbije twintig jaar geen films van de grond probeerde te krijgen, maar aangekondigde projecten met Nicole Kidman en Michael Douglas bleven allemaal steken in de planningsfase.

'Deep Water' is een verfilming van Patricia Highsmiths uit 1957 stammende gelijknamige roman en deelt opzichtig DNA met andere Highsmithverhalen zoals 'Strangers On A Train' en 'The Talented Mr. Ripley' waarin moord, doodslag en andere onfraaie zaken voor persoonlijk gewin uit de cynische kast worden gehaald. Niet de eerste verfilming van het boek trouwens: Michel Deville adapteerde het in 1981 al als 'Eaux Profondes' en liet de hoofdrollen toen vertolken door Isabelle Huppert en Jean-Louis Trintignant. En in 1983 zag een Duitse tweedelige televisieadaptatie het levenslicht. En nu is er dan de full Hollywood-versie met hoofdrollen voor Ana de Armas en Ben Affleck - die daardoor net als wapenbroeder Matt Damon een Highsmithverfilming aan zijn filmografie kan toevoegen.

Rijk en amoreel: ziehier twee toepasbare sleutelwoorden op het koppel Van Allen. Vader en moeder van een bijdehand zijnde dochter - die blijkbaar een boon heeft voor Leo Sayer - en nogal overhoop liggend met elkaar. Veel geld maakt blijkbaar niet gelukkig, want Melinda (de Armas) vindt haar huwelijk met dronechipontwerper en slakkenkweker Vic (Affleck) maar saai en om die sleur te doorbreken flirt en vrijt ze ongegeneerd met andere mannen zonder dat voor Vic geheim te houden. Wanneer Vic laat uitschijnen dat hij een van Melinda’s vroegere vrijers heeft vermoord is de initiële vraag of dat echt zo is of dat hij haar enkel maar schrik wil aanjagen. Wanneer vervolgens nog een van haar tomboys dood wordt aangetroffen op een tuinfeest waar ook Vic aanwezig was wordt die vraag nog pertinenter.

Ook al doet de Armas haar uiterste best om haar innerlijke Kim Basinger de vrije loop te laten, als erotische thriller dekt 'Deep Water' de lading niet echt. Maar als marketingfoefje is de term te begrijpen. 'Deep Water' is eigenlijk ook niet echt een thriller: het is meer een gewetensdrama over menselijke waarden in een moraalloze wereld en in die optiek vintage Highsmith. En met blijkbaar een tijdloze thematiek, gezien de transformatie uit de jaren vijftig over de jaren tachtig naar de jaren 2020. Of hoe we nog maar eens ingepeperd krijgen dat menselijk egoïsme blijkbaar van alle tijden is. Voor het geval het we zouden vergeten zijn.

'Deep Water' schiet niet altijd in de roos, maar als meanderend drama met whodunitinsteek weet het toch wel de aandacht vast te houden. Zeker als je de film bekijkt met een ninetiesthrowbackpet op. Weet wel dat het duistere slotakkoord van Highsmiths boek hier volledig werd vervangen door een meer ambigu en - voor wat het waard is - meer genuanceerd einde dat je feitelijk ook maar alleen door een donkere bril kan aanschouwen.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray