Zoeken

Factotum

  • Cinevision.be/nl quoteert Factotum met een 2/5
  • Regisseur: Bent Hamer
  • Cast: Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei
  • Genre: Drama
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum: 17-05-2006
  • DVD: 14-11-2006
  • Distributeur: ABC Distribution
  • DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Factotum"

Matt Dillon is helemaal terug. Enkele jaren geleden zag het er niet zo goed uit voor de voormalige wereldster en zelfs toen hij amper een jaar geleden z’n comeback maakte als bad guy van dienst in de autoklucht ‘Herbie: Fully Loaded’, maakten we ons oprecht zorgen. Hij maakte het echter helemaal goed met z’n sublieme vertolking in ‘Crash’ en ook in deze ‘Factotum’ speelt hij opnieuw de pannen van het dak. We zullen zelfs meer zeggen: Matt Dillon is de enige reden wat deze film nog lichtjes de moeite maakt.

‘Factotum’ vertelt het verhaal van Charles Bukowski’s alter ego Henry Chinaski, een rol voor Matt Dillon. Chinaski fladdert van het ene beroep naar het andere, maar vindt nergens voldoening. Z’n vrije tijd spendeert hij aan paardenwedden, drinken, vrouwen (al even losgeslagen en drankverslaafd als hijzelf!) en het schrijven van verhalen die maar niet gepubliceerd raken.

Charles Bukowski heeft een geslaagde link met de filmwereld; in 1987 tekende Dominique Deruddere met ‘Crazy Love’ - gebaseerd op een verhaal van Bukowski - voor een uitstekend debuut en in datzelfde jaar gaf Mickey Rourke prima gestalte aan het illustere alter ego van de schrijver in Barbet Schroeders ‘Barfly’. ‘Factotum’ is met voorsprong de minste in het rijtje; de film is veel te fragmentarisch én te langdradig om de kijker echt mee te slepen. En nu kunnen fanatici zich verstoppen achter het argument dat Bukowski’s leven niet meer was dan een aaneenschakeling van anekdotes, maar deze verdediging is té simplistisch om Bent Hamers onevenwichtige scenario goed te praten. Het is een feit dat Noors cineast Hamer de juiste sfeer te pakken heeft - na het abominabele ‘Kitchen Stories’ is ‘Factotum’ immers al een stap in de goede richting - maar hij springt er te gemakkelijk mee om. Gelukkig kan hij rekenen op een sublieme hoofdrolspeler, die enkele doodsaaie scènes (en wees gerust: ze zijn er!) op z’n eentje minder slepend weet te maken. ‘Factotum’, met verdere bijrollen van Lili Taylor en Marisa Tomei, is geen volslagen mislukking, maar toch bleven wij een beetje op onze honger zitten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray