Zoeken

Kom Hier Dat Ik U Kus

  • Cinevision.be/nl quoteert Kom Hier Dat Ik U Kus met een 3/5
  • Regisseurs: Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden
  • Cast: Tanya Zabarylo, Wine Dierickx, Tom Vermeir, Valentijn Dhaenens
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2022
  • Distributeur DVD: September Film
Bekijk de cover van de film "Kom Hier Dat Ik U Kus"
Arthousecinema, je kan er alle kanten mee op. Van hermetisch afgesloten tot open voor een groot publiek. En alles daartussen. De verfilming van Griet Op de Beecks in 2014 verschenen roman ‘Kom Hier Dat Ik U Kus’ bezet het middenveld en sleutelt aan de scharnieren van de open deur. Een plaats waar de verfilming van het boek goed gedijt, en waar ze de verfilming van Op de Beecks ‘Vele Hemels Boven De Zevende’ gezelschap kan houden. 

Het Nederlandse regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden vonden eerder al hun weg naar België met de documentaire Ne Me Quitte Pas waarin de vriendschap tussen een Vlaamse en Waalse man eenzaat centraal stond. Dat oog voor dichte observatie is ook aanwezig in hun fictielangspeeldebuut waarin ze zich cameragewijs vastbijten in Mona.

Een personage wiens leven in drie afgelijnde tijdsvakken wordt weergegeven: een als kind, een als twintiger en een als dertiger. Tijdens haar kinderjaren komt haar moeder om in een auto-ongeval. Haar vader (Tom Vermeir) hertrouwt met mama nummer twee (Wine Dierickx) en daar hoort al snel ook een nieuw zusje bij. Als twintiger ontdekt Mona (vanaf dan vertolkt door Tanya Zabarylo) de liefde – en die verloopt niet zonder slag of stoot - en als dertiger zit ze relationeel in troebel water terwijl haar vader aan kanker ten onder gaat. 

Mona is een vrouw die eigenlijk te weinig voor zichzelf opkomt. Ze ondergaat soms slaafs wat anderen voor haar beslissen en vermijdt het openlijk aangaan of opzoeken van confrontaties. Er zijn nochtans genoeg mogelijkheden om verschillen keihard uit te praten: haar stiefmoeder is bipolair, haar partner een egoïst en haar werkgever een briesende narcist. Zabarylo is heel sterk in de centrale rol van Mona: ze bijt zich heel genuanceerd vast in haar personage en houdt de op de loer liggende melo in dit karakterdrama netjes op afstand. Ook de rest van de cast acteert trouwens uitstekend.
 
Sterke Benelux-cinema dus deze ‘Kom Hier Dat Ik U Kus’. Een film die al in Nederland te zien was voor de eerste coronalockdown en die in ons land pas met heel wat vertraging in de zalen kwam en wat ondergesneeuwd geraakte tussen andere Vlaamse releases. Waardoor ook deze dvd-versie veel later dan gepland je huisbioscoop kan komen binnenvallen. Goed nieuws: het wachten wordt beloond. Neem je tijd en geef Mona een faire kans.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray