Ergens is het treffend dat Kelly Reichardt een film over een koe heeft gedraaid. Wie het oeuvre van de cineaste wat kent, weet dat traag bij haar het nieuwe rap is. Je kan zelfs gerust spreken van een herkauwersgenre. Maar het mooie aan Reichardt is dat het geduld (meestal) wordt beloond: de eerste tien minuten lijken met hun freeze frame natuurfotografie al meteen manna voor de volgelingen van very slow cinema, maar twee uur later zit je wel met een krop in de keel te bekomen van wat zich traag (jawel) maar zeker ontwikkelde tot een ontroerende brok pionierscinema.
Dus de kans bestaat dat Reichardt met haar inmiddels alweer zevende langspeler haar fanclub wat weet uit te breiden. Het is meteen haar vijfde samenwerking met auteur-scenarist Jonathan Raymond met wie ze eerder onder meer de feministische western ‘Meek’s Cutoff’ draaide. Voor deze ‘First Cow’ baseerde ze zich op Raymonds uit 2004 stammende roman ‘The Half Life’.
De Oregon Trail, ergens rond 1845: een kruispunt voor gelukzoekers en immigranten allerhande. Zoals daar zijn: Cookie (John Magano) en de Chinese King-Lu (Orion Lee). De eerste is weggevlucht van een troep pelsjagers, de tweede heeft een bende Russen achter zich aan nadat hij een van hen tijdens een gevecht om het leven bracht. De twee zoeken soelaas bij elkaar en beginnen te dromen van een beter leven. Door een bakkerij te openen in San Francisco bijvoorbeeld. De eerste aanzet daartoe is het verkopen van koekjes en cakes op de plaatselijke markt. Lekkernijen die ze maken met melk die ze stiekem halen bij de eerste koe uit de omgeving. Een dier dat toebehoort aan een rijke Britse handelaar (Toby Jones). En stiekem is natuurlijk maar stiekem zolang het stiekem blijft.
Als je ‘First Cow’ heel commercieel wil pitchen met een prozaïsche overdreven insteek dan kan je deze film zien als ‘Ocean’s Eleven met een koe’. En met een boodschap: want deze film toont ook de tegenstelling tussen rijk en arm die al vanaf dag 1 deel uitmaakte van het pioniersontstaan van het huidige Amerika. Reichardt streeft met een relatief klein budget realisme na: je voelt als het ware de modder waar de twee hoofdpersonages doorploeteren en de Spartaanse decors en donkere cinematografie nestelen zich als een historisch verantwoord lappendeken rond de plot van deze ontroerende en traag door de huid vretende humane western. Met kleine middelen een grote film maken: dat is wat Reichardt hier heeft gedaan. Bekijken, die handel.
Simon Couwens
Niets uit deze publicatie mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke (per e-mail of brief) toestemming van de verantwoordelijke uitgever.