Zoeken

Red Sandra

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Sandra met een 3/5
  • Regisseurs: Jan Verheyen, Lien Willaert
  • Cast: Sven De Ridder, Darya Gantura, Rosalie Charles, Viviane de Muynck
  • Genre: Drama
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-03-2022
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Red Sandra"
Thrillers, actiefilms, komedies, zelfs een horrorfilm … het rijtje genres waar Jan Verheyen zich regiematig aan waagt wordt er niet kleiner op door ook het bonafide drama ‘Red Sandra’ op zijn cv te plaatsen. Al mag het meteen ook op het curriculum van zijn echtgenote en coregisseur Lien Willaert, een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van dit project zelfs. 

‘Red Sandra’ is gebaseerd op ware gebeurtenissen en laat een soort ‘Amerikaans drama van de week’-aanpak los op het verhaal van het gezin Massart dat in 2008 wereldnieuws was in Vlaanderen – en zelfs daarbuiten. William en Olga Massart krijgen in dat jaar te horen dat hun dochter Sandra Massart MLD heeft. MLD is een weinig voorkomende genetisch bepaalde stofwisselingsziekte die het lichaam op korte termijn volledig verlamt. Het onderzoek naar een medicijn ervoor was toen nog volop aan de gang. Sommige farmaceutische bedrijven hadden al testprogramma’s, maar niet iedereen kon daar zomaar aan deelnemen. En ook de regering was niet bij machte om te helpen door het peperdure medicijn bijvoorbeeld gratis aan te bieden. Ten einde raad startte William een donatiewebsite op waarop hij lokale sponsoracties opstartte. De media bracht het verhaal van Sandra en het geldtekort in het nieuws en op een mum van tijd haalde William met zijn site 1 miljoen op. Goed nieuws zou je denken, maar er zaten adders onder het gras. Het geld bracht immers geen oplossing, waardoor de publieke opinie zich tegen de Massarts keerde en ze plotsklaps als profiteurs werden gezien. 

‘Red Sandra’ vertelt in de eerste plaats het verhaal van de ouders, met verve en passie vertolkt door Sven De Ridder en Darya Gantura. Al is het tegelijkertijd eigenlijk ook het verhaal van Sandra zelf, vertolkt door de debuterende Rosalie Charles. Verheyen en Willaert gebruiken animatiesegmenten om de leefwereld en de fantasie van het kind weer te geven en in te kleuren. De bekroonde Nederlandse illustrator Marlies Visser hielp mee om deze fantasiewereld mee tot leven te brengen.

Moeilijke cinema is ‘Red Sandra’ niet. Maar dat hoeft ook niet. Goed, meer nuance wel af en toe zeker welkom, maar als rechttoe rechtaan weergave van een wis en waarachtig beklijvend waargebeurd verhaal valt er hier eigenlijk weinig aan toe te voegen. Het duo regisseurs en de cast weten heel goed wat ze moeten laten zien om emotioneel te resoneren bij het beoogde publiek en drukken zonder al teveel poespas op de juiste knopjes om dat doel te bereiken. Hoeft daar een standbeeld voor te worden opgericht? Neen. Maar teer, pek, veren en schietijzers moeten er ook niet voor van zolder of uit het tuinhuis worden gehaald. Want dat is teveel oneer voor een film die een duidelijk hart etaleert. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray