Zoeken

The United States Vs. Billie Holiday (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The United States Vs. Billie Holiday (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Lee Daniels
  • Cast: Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund, Rob Morgan
  • Genre: Drama
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-03-2022
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The United States Vs. Billie Holiday (Blu-ray)"

In 2019 konden muziekliefhebbers in het algemeen en jazzadoreerders in het bijzonder meer inkijk krijgen in het (korte) leven van Billie Holiday door anderhalf uur tijd vrij te maken voor de documentaire 'Billie'. Dat kan nu ook nog natuurlijk: de documentaire bestaat nog altijd, en tijd is vooralsnog aan de indexbokkesprong ontsnapt.

Wie het meer voor geromantiseerde (non)-fictie heeft kan op zoek gaan naar het uit 1972 stammende autobiografische 'Lady Sings The Blues' waarin Diana Ross de hoofdrol vertolkte of kan vrede nemen met het vorig jaar uitgebrachte 'The United States Vs. Billie Holiday' waarin Lee Daniels zich concentreert op de laatste tien jaar van Holidays leven. Een turbulente tien jaar, al waren de jaren daarvoor al even geschiedschrijvend. De jonge Billie groeide op in het bordeel waar haar moeder werkte en werd als jong meisje seksueel misbruikt. Gelukkig beschikte Billie over een opvallende stem en een al even opvallende podiumpersoonlijkheid waardoor ze later kon uitgroeien tot een van de meest tot de verbeelding sprekende jazzzangeressen ooit.

Haar leven bleef er een voor de geschiedenisboeken: relaties met onder meer Orson Welles en Tallulah Bankhead zorgden voor extra peper naast drie niet zo fraaie huwelijken met bezitterige machomannen die in de meeste gevallen ook haar manager waren. Holiday was ook een notoire drugsgebruikster: haar heroïneverslaving was volgens haar de enige manier om haar hoofd boven water te houden, maar het bracht haar wel onder de aandacht van het FBI en vooral van Harry J. Anslinger, het hoofd van het Federal Bureau Of Narcotics en een van de allereerste Amerikaanse overheidsfiguren die zich rigoureus afzette tegen drank en drugs. Zijn nietsontziende aanpak tegen wat nu algemeen onder de noemer the war on drugs bekendstaat werd beschreven in het in 2015 verschenen boek 'Chasing The Scream' van journalist Johann Hari en het is daarin dat Daniels de mosterd haalde voor zijn film.

Want ja, het was een bitse strijd die Anslinger - en bij uitbreiding de Amerikaanse staat - tegen Holiday voerde. Zozeer zelfs, dat ze op het hoogtepunt van haar carrière zelfs een jaar in de gevangenis verdween en dat ze op haar sterfbed - waarop ze in 1959 op amper 44-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van een levercirrose - door de FBI was vastgeketend nadat ze eerder ook al haar methadonkuur aan banden hadden gelegd. Opvallend in dit sowieso al opvallende verhaal is dat Anslingers team het eigenlijk niet zozeer op Holiday had gemunt om haar drugsgebruik, maar vooral om haar huidskleur en haar rebelse karakter - tot uiting komend in het antisegregatielied 'Strange Fruit' waarin ze het lynchen van een zwarte man door blanken beschrijft. En van jazzmuziek was Anslinger naar verluidt ook geen fan. Een persoonlijke vendetta dus, maar de man werd later wel publiekelijk gelauwerd door John F. Kennedy voor zijn volledige carrière. Wat zeg je dan? Tja … vat het een beetje samen.

'The United States Vs. Billie Holiday' is wis en waarachtig een interessante film, zij het wel zonder daarom echt goed te zijn. Daniels maakt iets teveel bokkensprongen om de laatste jaren van Holiday coherent te maken. Stof genoeg nochtans daarvoor, maar de nadruk leggen op een affaire tussen Holiday en een zwarte FBI-agent wiens taak het was om in haar entourage door te dringen om haar zo te kunnen arresteren is een vreemde keuze. Het is wel zo dat de twee contact bleven houden na haar arrestatie, maar de affaire die hier wordt getoond is nooit aangetoond en is dus in de eerste plaats fictie. En haalt de focus weg van zaken die wel echt gebeurd zijn en hier vaak karikaturaal afgehaspeld worden. Zelfs de dreiging van Anslinger - vertolkt door Garrett Hedlund - wordt daardoor eerder een fait divers. Of hoe de vraag waarom de makers meer aandacht hebben voor de fictie dan de ware gebeurtenissen hier op sommige momenten zeker pertinent is.

Waar wel iedereen het over eens is: dat zangeres Andra Day in haar acteerdebuut bijna op haar eentje met de film aan de haal gaat. Niet alleen vertolkt ze de nummers van Holiday zelf, ze maakt zich ook haar manierismen eigen en brengt treffend de wanhoop, het lef en het doorzettingsvermogen van het titelpersonage tot leven. En is daardoor meteen ook de lijm in een film waarvan de hoeken en kanten soms iets te los aan elkaar hangen. Of hoe 'The United States Vs. Billie Holiday' betere punten krijgt voor wat het vertelt dan voor wat het toont.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray