Zoeken

Eiffel

  • Cinevision.be/nl quoteert Eiffel met een 3/5
  • Regisseur: Martin Bourbolon
  • Cast: Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps, Bruno Raffaelli
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-03-2022
  • Distributeur DVD: WW Entertainment
Bekijk de cover van de film "Eiffel"

Neen, 'Eiffel' is geen biografische film over het leven en werk van Gustave Eiffel, de Franse ingenieur die verantwoordelijk is voor de constructie van de Eiffeltoren in Parijs anno 1889 omdat het daar toen Exposition Universelle was. Het is te zeggen: eigenlijk is het wel een biografische film over het leven en werk van Gustave Eiffel, de Franse ingenieur die etc. enz. maar omdat zijn leven hier quasi volledig geromantiseerd is, kan je het bezwaarlijk een historisch correcte film noemen.

Regisseur Martin Bourbolon en scenariste Caroline Bongrand kiezen er immers voor om Gustave op te zadelen met een onverwerkt liefdesdrama dat mee zou hebben gelegen aan de basis van het ontstaan van de Eiffeltoren. Alleen is die romance volledig fictief, verzonnen en een hele dikke vette leugen. Kortom: elke verhaallijn die rechtstreeks te maken heeft met het bouwen van de toren klopt qua setting en historische achtergrond, alle andere narratieve sprongen zijn valser dan de valste zee.

Is 'Eiffel' daarom een slechte film? Mais non, maar het is er ook geen die je cinematografisch of verteltechnisch lang zal bijblijven. En dan nog niet eens zozeer omdat het verhaal bij de haarwortels gesleurd is, maar omdat Bourbolons keuze om de romantische fictie te laten primeren op de stalen werkelijkheid eerder stationsromanplat dan historisch imponerend is. En omdat hij naar het eind toe ook alles nogal snel afhaspelt eigenlijk. Kortom, wie epische cinema verwacht is eraan voor de moeite.

Al blijft 'Eiffel' natuurlijk wel interessant: het hoe en waarom van de oprichting van de Eiffeltoren is boeiende materie en draagt zo een film die meer zegt over de wetenschappelijk en architecturale explosieve tijden waarin Eiffel leefde dan over de man zelf. Zo komt ook zijn betrokkenheid bij de bouw van het Vrijheidsstandbeeld in New York aan bod. Voor de tijding dat Eiffel ook de brug over de Schelde in Temse heeft ontworpen was helaas geen tijd. Omdat er dus geromantiekt moet worden, maar ook wel omdat die Scheldebrug natuurlijk maar een voetnoot is in de illustere en rijkgevulde carrière van Gustave.

Romain Duris mag zich bebaard en stug vastbijten in de hoofdrol, terwijl de rol van zijn fictief vleselijk verlangen Adrienne wordt vertolkt door (ja toch?) Margot Robbie-lookalike Emma Mackey die Netflixzieltjes en -abonnementen wist te winnen door haar rol in de streamingreeks 'Sex Education' en die ook opdook op de S.S. Karnak in Kenneth Branaghs adaptatie van Agatha Christies 'Death On The Nile'.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray