Zoeken

The Protégé (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Protégé (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Martin Campbell
  • Cast: Maggie Q, Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Robert Patrick
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-03-2022
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Protégé (Blu-ray)"
Een hoogst geanimeerde en wisselvallige carrière, dat is wat de in Nieuw-Zeeland geboren maar naar de UK uitgeweken regisseur Martin Campbell bij elkaar wist te filmen. Hij is vooral bekend om zijn actiefilms, maar begon met ‘cut’, ‘actie’ en ‘ho eens even’ te roepen op de sets van Britse sekskomedies begin jaren zeventig. Meteen ook de enige Bondregisseur - Campbell regisseerde zowel 'Goldeneye' als 'Casino Royale' - die dat ooit heeft  gedaan.

Staan ook nog te blinken op zijn cv als glossy Hollywoodregisseur: de twee 'Zorro'-films met Antonio Banderas. Laten er maar een doffe indruk op na: zijn geflopte DC-uitstap 'Green Lantern' en toch ook wel deze 'The Protégé', een vermoeiende poging om een hippe actiefilm te draaien. Maar helaas: zo goed als Campbells vorige prent was - het verrassend sterke 'The Foreigner' - zo flets en onbeduidend is deze actiebrok.

Beschermelinge van dienst is Anna (Maggie Q) die op piepjonge leeftijd in Vietnam wordt gevonden door huurmoordenaar Moody Dutton (Samuel L. Jackson) die haar vervolgens opleidt tot een soepele moordmachine die hem helpt bij het opsporen en vermoorden van maffiatuig en andere niet zo fraaie meneren en waarschijnlijk ook madammen. De plot dikt aan als er plots een moordaanslag wordt beraamd op Moody en Anna. Een aanslag die zijn wortels heeft in de moordpartij zoveel jaren eerder in Vietnam waar Anna ternauwerdood aan de nood … excuus, ternauwernood aan de dood wist te ontsnappen. Wie, wat en waarom … aan Anna Q om dat uit te zoeken als ze in leven wil blijven. Ook aanwezig op het voorplan: Michael Keaton als verleidelijke bon vivant die uiteraard voor Anna’s aartsvijand blijkt te werken. Als je dit als spoiler beschouwt … pech, die moest je maar zien aankomen.

'The Protégé' vinkt ongetwijfeld alle vakjes af die een liefhebber van actiethrillers verwacht, maar het zijn voorspelbare vakjes. De actietaferelen weten niet echt te verbazen of te verrassen, Q mept en schiet atletisch in het rond in een plot die nauwelijks van de grond geraakt, Keaton vind het zichtbaar jammer dat zijn gelaagde slechterik niet in een betere film mag opdraven en Jackson tapt hier uit hetzelfde vaatje als bij zijn andere rollen die hij enkel maar doet voor het geld en niet voor de artistieke merites. De veertiende uit het dertiende dozijn dus deze 'The Protégé' en misschien wel de minst interessante titel op het cv van Campbell.

Eentje die hij trouwens mocht draaien voor de geldschieters van de onofficiële Cannon-spin-off Millennium Films, het huis waar onder andere 'The Expendables' en de 'Gerald Butler Has Fallen'-franchises een onderkomen hebben. En dat sinds 2005 ook eigenaar is van de Nu Boyana Film Studios in de Bulgaarse hoofdstad Sofia waar het gros van hun films wordt opgenomen, zoals dus ook delen van deze het fabriekje draaiend houdende 'The Protégé'. 
    

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray