Zoeken

The Worst Person In The World

  • Cinevision.be/nl quoteert The Worst Person In The World met een 4/5
  • Regisseur: Joachim Trier
  • Cast: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie , Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner
  • Genre: Komedie
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-05-2022
  • Distributeur DVD: Cinéart
Bekijk de cover van de film "The Worst Person In The World"

Veel dingen geleerd vorig jaar. Dat actrice Reinate Rensve als twee druppels water op Dakota Johnson lijkt bijvoorbeeld. Je zou bijna gaan denken dat Don Johnson ooit een Scandinavische slipper heeft gemaakt, maar dat doen we uiteraard. Want Johnson zou zoiets nooit doen. Weten we uit betrouwbare bron.  

Niet zozeer geleerd vorig jaar, maar wel bewaarheid gezien: dat Joachim Trier mooie films maakt. ‘The Worst Person In The World’ ofte ‘Verdens Verste Menneske’ is zijn vijfde worp en het is alweer een goede. Dusver bleef enkel maar zijn ‘Carrie’-variante ‘Thelma’ wat onder de verwachtingen. Vier goede films en een interessante dus op het cv: een schoon gemiddelde, zowaar. 

Officieel is ‘The Worst Person In The World’ het afsluitend deel van een Oslo-trilogie waar ook Triers debuut ‘Reprise’ en de opvolger ‘Oslo, 31 August’ deel van uitmaken. Draaien om hun as in dit drieluik: mensen die zoeken naar existentiële antwoorden op al even existentiële vragen.

Vragensteller en antwoordenvinder van dienst is ditmaal de impulsieve Julie (Rensve, die voor haar vertolking vorig jaar trouwens de prijs voor beste actrice kreeg op het festival van Cannes). Na haar studies kiest ze voor een medische carrière, maar dat blijkt toch niet haar ding zodat ze afwachtend twijfelend uiteindelijk als boekenverkoopster aan de slag gaat. In haar liefdesleven blijkt ze even impulsief als in haar professionele. Want ze mag dan wel gelukkig zijn met een vijftien jaar oudere striptekenaar (Anders Danielsen Lie), toch doet ze die gelukkige relatie wankelen door voor een nieuw begin te kiezen met ‘haar soulmate’ die ze op een huwelijksfeest tegen het lijf loopt.  


‘The Worst Person In The World’ is opgedeeld in een proloog, twaalf hoofdstukken en een epiloog. Allemaal voorzien van een tussentitel. En netjes danstegels verplaatsend tussen de krijtlijnen van de komedie en de blauwdruk van de dramedy. Een film die je dus in het hart zou moeten raken, want iedereen wil natuurlijk antwoorden op existentiële vragen. En zich nog even (opnieuw) vrij en onbezonnen voelen. En leren dat berouw na de zonde komt. Of wil ongetwijfeld even stilstaan tussen het gewoel en krioel van elke dag. Trier staat het je allemaal toe in 'The Worst Person In The World.' Als dat niet lief is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray