Zoeken

The Electrical Life Of Louis Wain

  • Cinevision.be/nl quoteert The Electrical Life Of Louis Wain met een 3/5
  • Regisseur: Will Sharpe
  • Cast: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough, Toby Jones
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-04-2022
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Electrical Life Of Louis Wain"
Louis Wie? Het is een vraag die je je kan stellen bij het lezen van de titel van deze film. Al zal je je ze niet meer stellen na het zien van de film, daar regisseur Will Sharpe de levenswandel van de man netjes en overzichtelijk uit de doeken doet. Overgoten met een scheut dichterlijke vrijheid uiteraard. 

Wain opende voor het eerst zijn ogen in het Londen van 1860 en sloot ze definitief in een psychiatrische instelling in Hertfordshire in 1939. Hij groeide op met vijf zussen en werd na de dood van zijn vader prompt gebombardeerd tot ‘de man van het huis’. Hij moest er dus voor zorgen dat er geld op de plank kwam om zijn moeder en haar vijf dochters een deftig leven te kunnen schenken. Een beetje improviseren wel voor Wain die pas op zijn tiende voor het eerst voet op/naast een schoolbank had gezet. Maar Wain had een groot talent: hij kon uitstekend goed tekenen, met een specialisatie in het tekenen van dieren en natuurbeelden. Waardoor hij een vaste stek wist te veroveren op de redactie van The Illustrated London News. Zijn hart liet hij dan weer veroveren door Emily, de inwonende gouvernante die instond voor de opvoeding van zijn twee jongste zussen. 

Geen vuiltjes aan de lucht dus voor Louis? Helaas, helaas. Donkere donderwolken trekken zich samen als Emily kanker krijgt. Om haar lijdensweg te verzachten maakt Wain kleurrijke tekeningen van hun kat en die kattentekeningen zorgde ervoor dat hij zich in de beesten zou specialiseren, en een hele reeks tekeningen zou maken van (vermenselijkte) katten. Maar rijk werd Wain er niet door: na de dood van Emily drijft een geestesziekte hem naar de psychiatrie waar hij in redelijke obscuriteit overlijdt. 

‘The Electrical Life Of Louis Wain’ doet bovenstaande synopsis vrij klassiek maar ook vrij geïnspireerd in beeld. Met dank aan de mooie vertolkingen van onder meer Benedict Cumerbatch (Louis), Claire Foy (Emily) en Toby Jones (als krantenuitgever). Sharpe smokkelt de teneur van Wains werk trouwens binnen in de visuele omkadering van de film. Wat het er allemaal nog potenter op maakt. Voer voor de fans van autobiografische films dus, dit elektrische leven van Louis Wain. En van Cumberbatch natuurlijk. Want die man loop uiteraard niet altijd in zeven multiversesloten tegelijk. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray