Zoeken

Scream

  • Cinevision.be/nl quoteert Scream met een 3/5
  • Regisseurs: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
  • Cast: Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox, Melissa Barrera
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-04-2022
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Scream"
Op het moment dat tien vingers zich semiblind over een klavier bewegen om wat duiding bij ‘Scream (5)’ op jouw scherm te toveren wordt over de grote Atlantische plas reeds naarstig gewerkt aan ‘Scream 6’. Deze slasherreeks mag dan wel een tijd in winterslaap zijn geweest, het succes van nummer 5 bleek groot genoeg om de het ijzer van de franchise opnieuw te smeden terwijl het heet was.  

En nochtans … ‘Scream’ is eigenlijk niet zo’n goede filmreeks. Verstokte horrorliefhebbers zullen dit waarschijnlijk tegenspreken, maar als geheel telt de ‘Scream’-franchise toch net iets teveel inzinkingen om consistent kwaliteitsvol te zijn. De eerste uit 1996 blijft de beste: die omarmde op een originele manier de regels van het slashergenre en wist het toen zo goed als dode genre zelfs te reanimeren met een wijskrakende moordenaar die duidelijk liet merken dat hij de mosterd voor zijn messscherpe wandaden bij iconische horrorfilms haalde. De reputatie van regisseur Wes Craven – die na een reeks minder onthaalde films nog eens een hit van ‘Elm Street’-achtige proporties op zijn cv kon plaatsen – deed de rest. 

De eveneens door Craven geregisseerde ‘Scream 2, 3 en 4’ waren helaas minder sterk. Vooral de bewuste herhalingsfactor bleek geen schot in de roos. Teveel van hetzelfde is niet altijd een goed idee, ook al doe je daarmee aan fanservice. Oorspronkelijk was Craven van plan om zelf ‘Scream 5’ te regisseren, maar de opstart van dat project liep niet van een leien dakje. En het feit dat ‘Scream 4’ het financieel minder goed deed dan de eerste drie, zette de plannen voor nummer vijf ook on hold. Te lang zelfs, want Craven overleed in 2015. 

Een doodsteek voor de franchise was dat overlijden echter niet. Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett (‘Ready Or Not’) kregen de eer en het genoegen om zich over Ghostface te ontfermen en schreven zelfs een volledig nieuw script. Een goede keuze was alvast om de continuïteit van de reeks verder te zetten. Geen sequel of reboot dus, maar een logisch vervolg waar zelfs de originele cast wou voor opdraven. Goed nieuws dus voor de fans van Neve Campbell, Courteney Cox en David Arquette. Al mag je dit vervolg eigenlijk geen sequel noemen, maar eerder een requel. Een letterverschil dat de film haarfijn uit de doeken doet. 

In ’Scream (5)’ maakt er opnieuw een maniak in een Ghostfacepak Woodsboro onveilig. Al kunnen het er ook meerdere zijn natuurlijk. De hamvraag is wat de beweegredenen van de dader(s) zijn, en hoe het zich allemaal verhoudt tot de mythologie van de eerdere vier films. Geen gebrek aan verbindende elementen daar zowat elk nieuw personage een persoonlijke connectie heeft met personages uit de allereerste ‘Scream’. Voer voor nostalgici dus, deze vijfde ‘Scream’. Een film die zowel een eerbetoon als een knipoog wil zijn en daarbij het onderste uit de metakan haalt.

Het resultaat is verre van onaardig, zij het misschien net iets te rommelig om geïnspireerd de finish te halen. Maar dat er nog (commercieel) leven zit in Woodsboro is bij deze netjes bewezen. Of Bettinelli-Olpin en Gillett hun kunstje een tweede keer kunnen herhalen weten we in 2023. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray