Zoeken

King Richard

  • Cinevision.be/nl quoteert King Richard met een 3/5
  • Regisseur: Reinaldo Marcus Green
  • Cast: Will Smith, Jon Bernthal, Saniyya Sidney, Demi Singleton
  • Genre: Drama
  • Duur: 144 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-06-2022
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "King Richard"
Een Oscar winnen en tijdens de uitreikingsceremonie een collega-acteur de djoef van het jaar uitdelen. Will Smith trok op zondag 27 maart even alle aandacht naar zich toe nadat hij Chris Rock een klap in het gezicht gaf na een slecht gevallen grap over Smiths vrouw Jada Pinkett-Smith. Het ‘Hollywoodmoment van het jaar’ – toch minstens tot de gordijnen van het vuile huwelijkswasproces tussen Johnny Depp en Amber Heard openschoven – leidde naar heel wat verhitte polemiek tussen voor- en tegenstanders, maar uiteindelijk waren het toch een paar memes die echt bleven hangen. Al zal Smith het misschien ook wel voelen, daar heel wat van zijn lopende projecten inmiddels zijn geschrapt. Wat zijn Oscarbekroning voor ‘King Richard’ natuurlijk wel heel ironisch maakt. 

Of Smith de beste mannelijke vertolking van het jaar 2021 in een Amerikaanse film neerzet is uiteraard voor discussie vatbaar. Maar dergelijke discussie heb je eigenlijk altijd bij elke trofee die wordt uitgereikt. Feit is wel dat Smith hier goed acteert, en veel beter dan in de hersenloze actiekomedies waarmee hij zijn fanclub en bankrekening flink wist uit te breiden. Om een lang verhaal kort te maken: Smith zet in ‘King Richard’ zijn beste vertolking neer sinds die in Michael Manns ‘Ali’ in 2001. Dus een gestolen Oscar kan je die voor ‘King Richard’ niet echt noemen.

‘King Richard’ zoomt in op de rise and fame van de tennissende zussen Williams. Die domineerden rond het jaar 2000 de vrouwentennisranking met een welhaast ongezien aantal overwinningen in grandslamtoernooien. Ze bereikten allebei de absolute top in de WTA-ranking en behoren dus tot het pantheon van de grootste vrouwelijke tennissers/sporters ooit. ‘King Richard’ is zoals de titel aangeeft eigenlijk niet hun verhaal, maar dat van hun vader Richard Williams, de zelfverklaarde koning die zijn dochters eigengereid klaarstoomde voor hun carrière aan de tennistop. Niet dat je hier een biografie van een verwrongen gezin te zien krijgt: Serena en Venus Williams werkten productioneel mee aan de film, dus de grens tussen kritiek en verering ligt hier heel braaf in evenwicht. 

De film zit dan ook op een karakteriële spreidstand. Regisseur Reinaldo Marcus Green en scenarist Zach Baylin laten zien hoe Richard er alles aan deed om zijn kinderen een goede opleiding te geven en hen leerde om op te komen voor zichzelf, maar hen tegelijkertijd ook autoritair onder de knoet hield omdat zijn wil wet was. Smith slaagt er hier met verve in om a man you’d love to hate and hate to love fascinerend neer te zetten zonder te vervallen in verkettering of verering. Maar alles dus met de zegen van de echte Williamsen. De tenniszussen worden trouwens met verve vertolkt door Saniyya Sidney en Demi Singleton die zelf geen tenniservaring hadden en na hun casting meteen een tennisopleiding mochten/moesten volgen. Ook acterend op de toppen van zijn tenen is Jon Bernthal als trainer Rick Macci. Het tafeltennisacteren tussen hem en Smith is zelfs een van de hoogtepunten van de film. Alles samen leidt dit naar een lekker wegkijkende mix. die zowel als karakterstudie, acteursfilm en sportbiografie drie sterren weet binnen te halen. Chalkdust is dit dus niet.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray