Zoeken

Licorice Pizza

  • Cinevision.be/nl quoteert Licorice Pizza met een 4/5
  • Regisseur: Paul Thomas Anderson
  • Cast: Cooper Hoffman, Alana Haim, Bradley Cooper, Sean Penn
  • Genre: Komedie
  • Duur: 133 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-06-2022
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Licorice Pizza"
Pizza met drop. Wie eet er dat nu? Dat moet haast wel een Nederlander zijn. Of misschien eet wel niemand het, daar de niet in de film verklaarde titel eigenlijk een verwijzing is naar een toenmalige platenzaak die de jeugdjaren van scenarist-regisseur Paul Thomas Anderson kleurde. Sentimentele knakker, die man. 

Anderson neemt je mee naar een trip doorheen zijn jeugdjaren die zich begin jaren zeventig afspeelde in de San Fernando Valley in hartje Californië. Een mooie reflectiefilm voor Andersons uit 1997 stammende ‘Boogie Nights’ waarin hij anekdotisch verpoosde bij de Amerikaanse porno-industrie uit de jaren zeventig.

Toch is deze ‘Licorice Pizza’ niet zozeer Andersons verhaal. Hij vond de inspiratie vooral bij voormalige kindacteur/later filmproducent Gary Goetzman. Die richtte samen met Tom Hanks een productiemaatschappij op en was een productiepartner van Jonathan Demme zaliger. Maar als jonge gast stampte hij dus ook een waterbedbedrijf en een flipperkastarcade uit de grond: zaken die ook in ‘Licorice Pizza’ een eervolle vermelding krijgen. Er is ook plaats voor Hollywoodfolklore daar Anderson in de narratie plaats voorziet voor Grace Kelly, filmproducent Jon Peters, politicus Joel Wachs, Lucille Ball, William Holden en regisseur Mark Robson. Schoon, schoon, allemaal schoon. 

Au fond is ‘Licorice Pizza’ een jeugdig liefdesverhaal. De vijftienjarige Gary Valentine – vertolkt door Philip Seymour Hoffmans zoon Cooper – raakt tot over zijn oorlellen verliefd op de tien jaar oudere Alana – vertolkt door Haim-zangeres Alana Haim. Het aftastend aantrekken en afstoten tussen beide vormt de rode draad in deze tijdskroniek waarin historische feiten – de naweeën van de Vietnamoorlog, publiciteitsstroken in de krant voor vuile filmpjes, de oliecrisis, nog stevig in de kast opgesloten zittende homoseksualiteit – rond de romantische kern cirkelen. 

Voor Anderson moet dit wel een heel chill project zijn geweest. Hij is kind aan huis bij de Haims – en regisseerde heel wat van hun videoclips, zijn echtgenote Maya Rudolph duikt even op met de kinderen, en zelfs buren en vrienden passeren even in beeld. Een mooi teleftijdfilmpje dus, deze droppizza. En ook je oren krijgen waar voor hun geld met een exquisite seventiessoundtrack. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray