Zoeken

Lamb

  • Cinevision.be/nl quoteert Lamb  met een 3/5
  • Regisseur: Valdimar Johansson
  • Cast: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson
  • Genre: Horror
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-07-2022
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Lamb "
Rare jongens daar in IJsland. En meisjes. Het besluit der besluiten na het zien van ‘Lamb’, een brok mystiek filmvoer waarin er nogal rare dingen gebeuren op een schapenboerderij. Een film zo donker, duister en mistig dat een plaatselijke charmezanger met een ‘blaat de zon in je hart’-repertoire geen overbodige luxe zou zijn. 

Schapenboeren Maria (Noomi Rapace) en Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) gaan gebukt onder het juk van hun gestorven dochter. Op hun boerderij vullen ze de dagen met het scheren en voederen van hun schapen. En een handje helpen bij de geboorte van de lammeren. Op een dag wordt er een lammetje geboren dat op zijn zachtst gezegd nogal speciaal is. Zo speciaal, dat Maria en Ingvar het bij de moeder weghalen en het besluiten om het als een mens/nieuwe dochter op te voeden. Ze geven het schaap zelfs de naam mee van hun overleden dochter Ada.

‘Hoe ziet dat schaap er dan uit misschien’, is een logische vraag die elke aandachtige lezer die zich op de punt kan/mag stellen. Het antwoord verklappen we hier vaneigenst niet. Wie wil weten, zal moeten kijken. Weet dat ‘Lamb’ een geestige en beestige allegorie is die zijn eigen gekheid ondersteunt met heel geslaagde CGI-effecten. Ada zien is haar geloven.  

Het langspeeldebuut van Valdimar Johansson is traag en laat zich niet gemakkelijk voor een gat vangen. ‘Lamb’ haast zich niet om een punt te maken. Geen gemakkelijk kijkstuk, maar wel een dat na een trage start steeds meer begint te intrigeren. Mooi meegenomen in deze tijden waarin films er welhaast een sport van maken om toch zeker geen afgerond slotakkoord te hebben:

‘Lamb’ climaxt niet met een filosofische bespiegeling, maar met een heerlijke horrorclimax. Zoals het een geestige en beestige allegorie betaamt. Een slotakkoord dat welkom is na anderhalf uur deelgenoot te zijn geweest in een stuk hermetisch gesloten Scandinavische mythologie. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray