Zoeken

Moonfall

  • Cinevision.be/nl quoteert Moonfall met een 2/5
  • Regisseur: Roland Emmerich
  • Cast: Patrick Wilson, Halle Berry, John Bradley, Donald Sutherland
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-07-2022
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Moonfall"

Hoeveel keer heeft Roland Emmerich de wereld nu eigenlijk al vernietigd? We zouden het voor jou kunnen opzoeken, maar we beperken ons tot heel veel. Of liever, teveel. Want nog iets vernieuwends toevoegen aan de rampencyclus lukt precies niet meer, getuige het snel ontsporende ‘Moonfall’. Emmerich grijpt zelfs terug naar een plotscharnier van zijn eerste grote budget-film van begin de jaren negentig. Toen toonde hij in ‘Stargate’ hoe de piramides in Egypte door buitenaardse wezens waren ontworpen. In ‘Moonfall’ is het de maan die door bezoekers met buitenaardse technologie in elkaar is geflanst.

 ‘Moonfall’ is weliswaar niet zozeer een volbloed rampenfilm in de lijn van ‘The Day After Tomorrow’ en ‘2012’, maar eerder een sciencefictionfilm. Het grootste deel van de film speelt zich immers af in de ruimte waardoor je zou kunnen besluiten dat Emmerich met deze film zijn ‘2001: A Space Odyssey’ wou maken. Maar dat gaan we niet doen: er is immers niemand gebaat bij een zich in het graf omdraaiende Kubrick. Misschien beter om te vergelijken met Michael Bays ‘Armageddon’, net als deze ‘Moonfall’ heel zwaar aangedikte ruimtenonsens. Maar zelfs voor Bays spielerei moet Emmerich het hoofd buigen. 

Ex-astronaut Patrick Wilson, zijn voormalige chef Halle Berry en complottheorieaanhanger John Bradley zien zich genoodzaakt om naar de maan te vliegen om te vermijden dat de aarde ten onder gaat. De maan is immers uit balans geraakt en door die koersverandering is een botsing met onze planeet bijna onvermijdelijk. Tenzij dit drietal de maan terug in zijn eigen orbit krijgt. En die maan is – zo verklapten we reeds – bovendien geen echte planeet maar een artificiële structuur die door aliens is ontworpen. Waar dat goed voor was … Emmerich probeert het uit te leggen in zijn script, maar hij doet dat met zoveel ingewikkelde pathos dat je aan het eind van de rit met meer vragen dan antwoorden overblijft. 

Net als de maan geraakt ook ‘Moonfall’ uit koers. De aanloop is nog enigszins amusant, maar hoe langer de film duurt, hoe onbeduidender en saaier het allemaal wordt. Emmerich overspeelt zijn hand en het koppelen van fletse soapplotlijnen op aarde met een nieuw genesisverhaal in de ruimte leidt naar slappe cinema.

Emmerich financierde ‘Moonfall’ voor een groot deel met eigen geld: de tijd dat Amerikaanse studio’s grenzeloos met groot geld smeten voor rampencinema is blijkbaar achter de rug nu de striphelden het voor het zeggen hebben. Hopelijk hield Emmerich nog een paar bakken appels voor de dorst achter de hand, want de film flopte wereldwijd in de bioscoop. Zozeer zelfs dat Emmerich de hoop om zijn reeds uitgetekende sequels ooit te kunnen realiseren mag begraven. Al weet je natuurlijk nooit nu er naast een langspeelfilmmarkt ook een afzetgebied is voor large storytelling op streaming- en VoD-platformen.    

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray