Zoeken

The Family Stone

  • Cinevision.be/nl quoteert The Family Stone met een 3/5
  • Regisseur: Thomas Bezucha
  • Cast: Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams, Luke Wilson, Claire Danes
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 04-01-2006
  • DVD: 10-05-2006
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Family Stone"

Rond de feestdagen zijn er altijd wel van die geforceerde, zeemzoetige filmpjes die inspelen op de zweverige dromen van de bioscoopbezoeker. In de nieuwe lading kerstfilms bevindt zich dit jaar ‘The Family Stone’, een crowdpleaser die veel beter is dan je op het eerste zicht zou denken. In tegenstelling tot het gros van z’n genregenoten is deze tweede boreling van getalenteerd cineast Thomas Bezucha een intelligent geschreven tragikomedie, die clowneske screwballgrappen moeiteloos afwisselt met overtuigende dramatiek.

Net als elk jaar bereidt de familie Stone zich ook dit keer voor op een tot in de puntjes verzorgd kerstfeest; het enige verschil dit keer is dat Everett (Dermot Mulroney), één van de zonen des huizes, van de gelegenheid gebruik wil maken om z’n verloofde Meredith (Sarah Jessica Parker) aan de familie voor te stellen. Maar al snel blijkt dat de New Yorkse carrièrejaagster Meredith zich niet op haar gemak voelt in de nonchalante plattelandssfeer van de Stones.

‘The Family Stone’ pakt uit met een hele reeks indrukwekkende acteurs. Sarah Jessica Parker is terug van weggeweest en overtuigt moeiteloos als harde tante, die gaandeweg lijkt te ontdooien. Ze wordt uitstekend geflankeerd door een immer charmante Luke Wilson, een ravissante Claire Danes, een speelse Rachel McAdams en uitstekend acterende oude rotten Craig T. Nelson en Diane Keaton. De enige die uit de boot valt is Dermot Mulroney, die nergens enig gevoel in zijn vertolking weet te leggen. Maar ondanks Mulroney’s mindere prestatie, wordt ‘The Family Stone’ uitstekend overeind gehouden door de overige acteurs én het voortreffelijk opgebouwde scenario.

Wat begint als een frivole, frisse familiekomedie ontaardt gaandeweg in een aangrijpend gezinsdrama. We geven grif toe dat dit gepaard gaat met enkele voorspelbare en ietwat afgezaagde taferelen, maar toch bevat ‘The Family Stone’ in wezen een erg mooie boodschap en bovendien brengt hij deze op een subtiele manier. Zo is de voorstelling van de personages, die we maar met mondjesmaat leren kennen, zeer sterk in het scenario verweven. Naast alle sérieux bevat de prent ook voldoende humor, zowel in de vorm van verbale uithalen als geslaagde slapstick. Hoewel de film een hoog kitschgehalte uitstraalt, schuilt er onder de oppervlakte een innemende familiekroniek. Warm aanbevolen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray