Zoeken

A Hero

  • Cinevision.be/nl quoteert A Hero met een 3/5
  • Regisseur: Asghar Faradi
  • Cast: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sahar Goldoost, Fereshteh Sadre Orafaee
  • Genre: Drama
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-07-2022
  • Distributeur DVD: Cinéart
Bekijk de cover van de film "A Hero"

Een iets te snelle blik op de affiche van tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi’s 'A Hero' - originele titel 'Ghahreman' - en je bent geneigd om te denken dat hij Gael Garcia Bernal voor de hoofdrol wist te strikken. Schone schijn en ondoordacht kijken bedriegen echter: blijkt dat Bernal gewoon maar heel sterk lijkt op eigenlijke hoofdrolspeler Amir Jadidi en dan ook enkel maar op de poster. In de film zelf is er van enige gelijkenis totaal geen sprake. Om het met een Nederlandse tongval en oor voor klassieke vergelijkingen te zeggen: nou breekt mijn klomp.

Al mag een beetje absurdisme wel: Farhadi’s film speelt zich dan wel af in Iran, maar het zou evengoed Absurdistan kunnen zijn. Want de weg die protagonist Rahim (Jadidi) aflegt is op zijn zachtst gezegd … wel ja, absurd. En ook schrijnend. En deels gebaseerd op ware feiten ook nog.

Rahim zit in de gevangenis omdat hij een schuld niet kan terugbetalen aan de man die hem geld had geleend om een zaak op te starten. Helaas voor Rahim ging die zaak failliet en dat leverde hem dus een verblijf in de gevangenis op. Tijdens een penitentiair verlof van twee dagen verblijft hij bij het gezin van zijn zus en beweert hij aan genoeg geld te kunnen komen om de helft van zijn schuld te vereffenen. Een vriendin van hem vond immers een handtas met daarin gouden munten en door het bedrag dat hij voor de verkoop van die munten krijgt aan de schuldeiser over te maken hoopt hij dat hij niet meer naar de gevangenis moet. Maar als Rahim besluit om de munten toch niet te verkopen en in plaats daarvan een zoekertje te plaatsen om de rechtvaardige eigenaar op te sporen ziet hij zich gaandeweg verstrikt in een web van intriges waarin de waarheid onder leugentjes om bestwil bedolven raakt en waarbij uiteindelijk de hele goegemeente op zijn achterste poten komt te staan. Hoe het een naar het ander leidt … het ontdekken waard.

Je kan 'A Hero' bekijken als een sardonische komedie of zelfs als een Iraanse knipoog naar het oeuvre van Frank Capra, maar dan ga je wel voorbij aan een paar verdomd scherp stekende weerhaken. Want Farhadi laat tussen de regels heel wat ruimte voor kritiek op zijn geboorteland. En dat is niet zonder gevaar, zo blijkt momenteel uit het lot van de filmmakers Jafar Panahi, Mohammad Rasoulof en Mostafa Al-Ahmad die op het moment des schrijvens alle drie in een Iraanse cel zitten voor hun kritiek op het Iraanse regime.

Maar an sich is 'A Hero' in de eerste plaats een sardonische karakterschets waarin de grote en kleine kanten van de menselijke psychologie tegelijkertijd over elkaar struikelen en elkaar bij het nekvel grijpen. Zalig de naïevelingen van geest … het is hier in elk geval geen waar.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray