Zoeken

Emergency

  • Cinevision.be/nl quoteert Emergency met een 3/5
  • Regisseur: Carey Williams
  • Cast: RJ Cyler, Donald Elise Watkins, Sebastian Chacon, Sabrina Carpenter
  • Genre: Komedie
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 27-05-2022
  • Distributeur: Amazon Prime
Bekijk de cover van de film "Emergency"

Het zal wel het lot zijn van elke Black Lives Matter-film: vergeleken worden met het werk van Jordan Peele of zelfs met dat van Spike Lee. Sommige vergelijkingen zullen terecht zijn, andere van de spreekwoordelijke pot gerukt.

In het geval van Carey Williams’ 'Emergency' houdt het steek om even te reflecteren naar Peeles 'Get Out'. Waar Peele het raamwerk van het horrorgenre gebruikte om de Afro-Amerikaanse angst te kaderen, gebruiken Williams en scenariste KD Davila ogenschijnlijk dat van de tienerkomedie. 'Emergency' werd in 2018 al eens door dat duo gemaakt, zij het toen als kortfilm. Hun speelfilmafgeleide ging in première op Sundance waar Davila de scenarioprijs in de wacht wist te slepen.

Centraal in 'Emergency' staan de studenten Sean (RJ Cyler) en Kunle (Donald Elise Watkins). Klaar voor een geschiedschrijvende nacht, want ze willen erin slagen om als twee eerste zwarte studenten zeven feesten te bezoeken tijdens een Spring Break nacht - zo’n nacht die je alleen in films ziet. Vooral voor losbol Sean is de nacht een absolute must, voor de reeds door Princeton geaccepteerde Kunle hoeft het niet zo meteen. Het wordt hoe dan ook een memorabele nacht, want tijdens de voorbereiding voor de feestelarijen - hopla, een niet bestaand woord - vinden ze in hun studentenhuis plots een heel dronken en bewusteloos blank meisje op de vloer. Binnengewandeld en -gewaggeld zonder dat gamende huisgenoot Carlos (Sebastian Chacon) dat in de smiezen had. Kunle wil de hulpdiensten verwittigen, maar dat plan stuit op verzet bij Sean die uit ondervinding en ervaring maar al te goed weet hoe de blanke politie gaat reageren op drie gekleurde jongeren die aangifte doen van een bewusteloos blank meisje. Waarop het drietal besluit om de zatte doos zelf naar het ziekenhuis te brengen. Wat volgt is een kruising tussen een geïnspireerde jongerenkomedie en een existentieel volwassen drama.

De verbindingskoord daartussen is niet altijd even gemakkelijk te bewandelen of aan te spannen, maar Williams en Davila houden alles mooi in evenwicht. De van kwaad naar erger-crescendo-compositie zit al bij al logisch in elkaar en de op vinkenslag liggende dramatiek is netjes verwerkt zonder dominant prekerig vingergewijs te zijn. Om de vergelijking uit de eerste paragraaf nog eens te maken: net zoals in Peeles’ 'Get Out' wordt een afgelijnd genre niet gebruikt om een boodschap te verkondigen die de blauwdruk van wat een publieksvriendelijke film is in de weg staat maar die eerder versterkt of er een extra laag aan toevoegt.

Het vaak ongemeen geestige 'Emergency' krijgt trouwens ook goede punten voor het geïnspireerde spel van iedereen in de cast: blank, zwart en alles daartussen. Spel dat net als de regie en het script de film in de plooi houdt. En dat tegelijkertijd aantoont annex bevestigt dat het perfect mogelijk is om een met eerbied gedraaide highschoolkomedie af te leveren die noch de personages noch het publiek voor idioten verslijt. Of toch niet voor volledige.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray