Zoeken

Thirteen Lives

  • Cinevision.be/nl quoteert Thirteen Lives met een 3/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Colin Farrell, Viggo Mortensen, Joel Edgerton, Tom Bateman
  • Genre: Drama
  • Duur: 147 minuten
  • Releasedatum: 05-08-2022
  • Distributeur: Amazon Prime
Bekijk de cover van de film "Thirteen Lives"

Al dan niet toevallig blijkt 2022 een jaar te zijn waarin het wel meeviel met filmische reconstructies van nog niet zo lang geleden-wereldnieuws. Jean-Jacques Annaud wist de blusoperatie van de op 15 april 2019 vlam vattende Notre-Dame in warme filmtaal om te zetten in 'Notre-Dame Brûle', en ook Ron Howard wist in 'Thirteen Lives' precies welke knoppen hij moet indrukken om de zomer van 2018-reddingsoperatie van twaalf voetballertjes die met hun coach in de door de moesson zo goed als onbereikbare nauwe Tham Luang grotten in het noorden van Thailand kwamen vast te zitten in beeld te brengen.

Zelfs wie het nieuws destijds heeft gevolgd en weet hoe die actie was afgelopen, komt hier niet van een kale kermis thuis. Howard ontvouwt alles sec en sereen in semidocumentaire stijl en hij laat zelfs de drie bekende acteurs die hij als trekkers gebruikt - Viggo Mortensen, Colin Farrell en Joel Edgerton - hun rollen onderspelen. De personages die zij vertolken waren dan wel cruciaal in de goede afloop, toch toont Howard duidelijk aan dat zij deel uitmaakten van een grootschalige internationale operatie waaraan meer dan tienduizend mensen meewerkten met zo’n honderd duikers in de frontlinie. Want de gestrande kadees uit de grot krijgen lukte natuurlijk niet zomaar: de grotten stonden onder water en de smalle kloven tussen de rotsen waren ook niet meteen geschikt voor jonge kinderen zonder duikervaring. Het waren zelfs al hellekrochten voor geoefende duikers. 

Howard en scenaristen William Nicholson en Don MacPherson brengen maximale spanning zonder het melodrama of de schmaltz te pimpen. 'Thirteen Lives' is geen pleidooi voor filmisch heldendom maar toont de inzet van reddingswerkers in het heetst van de strijd, gekoppeld aan de pogingen van de lokale bevolking om de natuurelementen te bedwingen, alles in een tijdspanne van een spannende twee weken. En dat allemaal heel realistisch nagespeeld op een imposante rimpeltenenset in Australië. Van opzet spectaculaire Hollywoodcinema die bewust alle bombast weert … het levert beklijvend kijkvoer op. Om het in drie woorden samen te vatten: een geslaagde en eerbiedwaardige reconstructie. Allez, in vijf dan.

Opvallend is dat deze grottenhistorie amper vier jaar na de feiten hiermee zelfs niet eens aan zijn eerste verfilming toe was. En ook niet aan de laatste. Naast de onvermijdelijke documentaires waarvan er zelfs eentje echte body-camopnames van de duikers liet zien, was er amper een jaar na de feiten was al het Thaise 'The Cave'. En momenteel kan je op Netflix ook terecht voor een zesdelige miniserie die het verhaal nog eens reconstrueert, en waarvoor de makers in de echte huizen van de voetballertjes en zelfs in de echte grotten gingen filmen. Een trop is teveel en een teveel is trop, iemand?

Wie al die andere versies skipt en enkel deze versie van Howard tot zich neemt hoeft zich alvast niet bekocht of in de zak gezet te voelen. En zal ook filmisch de meeste waar voor zijn geld en tijd krijgen. En voor de rest is het vooral te hopen dat geen enkele acteur die ergens vanaf de zesde castregel opduikt op de eindgeneriek ooit met naam en toenaam op een filmquiz zal worden gevraagd.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray