Zoeken

Mr. Harrigan's Phone

  • Cinevision.be/nl quoteert Mr. Harrigan's Phone met een 2/5
  • Regisseur: John Lee Hancock
  • Cast: Donald Sutherland, Jaeden Martell, Joe Tippett, Kirby Howell-Baptiste
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 05-10-2022
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Mr. Harrigan's Phone"
Verwonderlijk is het niet dat 'Mr. Harrigan’s Phone' het eerste van de vier novelles uit Stephen Kings uit 2020 stammende kwartetboek 'If It Bleeds' is dat een verfilming krijgt. Het is immers het meest toegankelijke verhaal van de vier en daardoor ook het gemakkelijkst adapteerbaar. Producenten Jason Blum en Ryan Murphy sloegen de handen in elkaar voor wat een niet onaardige maar helaas te academische adaptatie is van een absorberende brok coming of age literatuur.

Zoals bij wel meer verfilmingen van King het geval is, blijft de verhaaldraad overeind maar sneuvelen vooral de omkaderende gedachtestromen. En die zijn essentieel, gezien het boek eigenlijk draait rond menselijke interacties en niet zozeer om de horrormachinaties in de plot. Waardoor de kans opnieuw groot is dat fans van Kings proza de film maar niets gaan vinden. Of toch weinig. Al valt het deze keer op het eerste zicht nog mee met dat knipwerk: grotendeels omdat de bron een novelle was en ook omdat John Lee Hancock in zijn adaptatie een voice-over inbouwt zodat het allemaal toch nog wat literair overkomt. Al versterkt die vertelstem in de eerste plaats het dramatische aspect van het verhaal en niet zozeer de paranormale onderlaag die opvallend onderkoeld in beeld is gebracht. Al stond in Kings verhaal eigenlijk ook de levensechte gruwel (pesterijen op school, dodelijke auto-ongevallen en te vroeg gestorven moeders) op het voorplan.

De meneer Harrigan uit de titel – best mooie rol voor Donald Sutherland eigenlijk, al loert ook hier het academische vingertje om de hoek – is een kluizenaar (en miljonair) die aan de jonge Craig (Jaeden Martell) vraagt om hem wekelijks te komen voorlezen in zijn bibliotheekkamer. Er ontstaat een respectvolle vriendschap tussen de oude baas en de jonge knaap die blijft duren tot Craig op de middelbare school zit en tot wanneer Harrigan sterft aan de gevolgen van een hartaanval. En het is pas dan dat de paranormale activiteiten aan de oppervlakte komen. Craig smokkelt tijdens de begrafenis van Harrigan immers de man zijn mobieltje in zijn kist als momentum. Een onschuldige daad met verregaande gevolgen, daar Craig op geregelde tijden sms’jes van Harrigan krijgt uit het hiernamaals. Waarom hij die krijgt? Lezen maar. Of kijken.

Een verklaring zal je wel nergens vinden: het is een te nemen of te laten plotlijn die je niet in vraag stelt – het is nu eenmaal Stephen King, tiens – en die niet zozeer dient om schrik aan te jagen maar eerder om centrale thema’s als spijt, berouw en berusting te stuwen. Verwacht ook geen spectaculaire zaken aan het eind: dat blijft tot aan het slotakkoord contemplatief en berustend. Meer fade away dan burn out dus: kleine kans dat Neil Young, Kurt Cobain en Connor MacLeod fans zijn – of konden geweest zijn – van dit filmpje. Voor alle duidelijkheid: het boek/de novelle is stukken beter dan de film. Zeg dat Cinevision het gezegd heeft.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray