Zoeken

Aeon Flux

  • Cinevision.be/nl quoteert Aeon Flux met een 1/5
  • Regisseur: Karyn Kusama
  • Cast: Charlize Theron, Marton Csokas, Johnny Lee Miller
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 08-02-2006
  • DVD: 25-05-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Aeon Flux"

Na een succesvolle stripreeks en animatieserie, wordt het titelpersonage Aeon Flux nu ook vereeuwigd op het witte doek. Charlize Theron kruipt in de huid van de slanke, acrobatische schone. Enkele jaren terug won ze nog een Oscar voor haar vertolking in ‘Monster’, maar met haar optreden in dit futuristische vehikel dingt ze beslist mee voor een Razzie.

We bevinden ons in de 25ste eeuw, de wereldbevolking werd nagenoeg volledig uitgeroeid door een alles verpulverende epidemie. De enigen die de ramp overleefden, zijn de inwoners van de versterkte stadsstaat Bregna, dat aangevoerd wordt door een raad van wetenschappers. Tegenover de autoriteiten staan de Monicans, een groep rebellen die geloven dat de overheid voor de bevolking belangrijke informatie achterhoudt. Aeon Flux (Charlize Theron), één van de meest gerespecteerde Monicans, krijgt de opdracht één van de regerings-leiders te vermoorden. Wanneer ze op haar tocht echter een staatsgeheim ontdekt dat haar leven op pijnlijke manier beïnvloedt, staat ze geïsoleerd tussen de Monicans en de overheid.

Aan het roer van deze visuele diarree staat Karyn Kusama, die enkele jaren geleden evenwel debuteerde met het niet te versmaden ‘Girlfight’. Kusama creëert een universum dat baadt in veelkleurigheid en kitsch; of hoe zou u anders een wereld noemen, waarin mensen rondlopen in zwarte sm-pakjes, grassprieten van tijd tot tijd transformeren in vlijmscherpe messen en muren ontploffen door op een bepaalde toonhoogte te fluiten? ‘Aeon Flux’ is vaak te onnozel voor woorden en weet dan ook nergens te overtuigen. Uiteraard weten we ook wel dat we dergelijk thema niet au sérieux moeten nemen, maar een zekere coherentie in het verhaal - hadden we al gezegd dat u na een halfuur de draad kwijt bent? - of enige uitdieping van de personages vinden we toch wenselijk.

Charlize Theron kan acteren, en het is dan ook des te jammer dat ze er in ‘Aeon Flux’ alles aandoet om de kijker van het tegenovergestelde te overtuigen. Ze wordt bijgestaan door een slaapwandelende Marton Csokas als potentieel doelwit, een volstrekt lachwekkende Frances McDormand als orakel (dat kapsel!) en een over the top gaande Sophie Okonedo als bondgenoot met twee extra handen in plaats van een paar voeten. ‘Aeon Flux’ mist de tongue in cheek om te amuseren. Met voorsprong één van de slechtste films die we dit jaar voorgeschoteld kregen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray