Zoeken

Operation Mincemeat

  • Cinevision.be/nl quoteert Operation Mincemeat met een 4/5
  • Regisseur: John Madden
  • Cast: Colin Firth, Kelly MacDonald, Angus MacFadyen, Jason Isaacs
  • Genre: Oorlogsthriller
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-08-2022
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Operation Mincemeat"

Operatie pasteivulling. Een toch ietwat aparte codenaam van een operatie uit de tweede wereldoorlog. En niet de minste: operation mincemeat staat genoegzaam bekend als de grootste misleidingsoperatie uit die oorlog. Een die ervoor zorgde dat de geallieerden in juli 1943 een strand in Sicilië konden bezetten door de Duitsers te laten geloven dat de invasie eigenlijk in Griekenland zou plaatsvinden in de hoop dat Hitler zijn verdedigingslinie van Italië naar daar zou verhuizen.

Het verhaal van die operatie werd in 1956 al eens verteld in Ronald Neames 'The Man Who Never Was'. Die film was gebaseerd op een in 1953 verschenen boek geschreven door naval intelligence officer Ewen Montagu die bij de operatie was betrokken - en die in deze 'Operation Mincemeat' wordt vertolkt door Colin Firth. Veteraan John Madden regisseert potent franjeloos en weet precies op welke knopjes hij moet drukken om de zo al intrigerende plot verhaaltechnisch te laten resoneren. En de cast is quasi perfect gekozen: Firth, Angus MacFadyen, Jason Isaacs, Kelly McDonald, Penelope Wilton en iedereen die nog op de generiek voorbijkomt zit als gegoten in dit universum.

Met op het voorplan dus een lijk. Een lijk dat voorzien van valse invasiepapieren en gefingeerde correspondentie met een duikboot voor de kust van Spanje wordt gedropt in de hoop het daar via spionnen bij de Duitsers terechtkomt zodat die geloven dat niet Sicilië maar Griekenland door de geallieerden wordt geviseerd. Een dapper plan dat niet door iedereen bij de Britse inlichtingendienst werd gedragen, maar dat wel groen licht kreeg van Churchill. Madden en scenariste Michelle Ashford maken er een nagelbijter eerste klas van en mengen de militaire spanning met behoorlijk wat flegma en humor en een treffende tijdsgeest. Met dank aan de reconstructie die militair auteur Ben Macintyre wist te verzamelen in zijn boek 'Operation Mincemeat: The True Spy Story that Changed the Course of World War II'.

Geestig en frappant detail: Ian Fleming werkte tijdens de tweede wereldoorlog bij de Britse Naval Intelligence Division en lag mee aan het ontstaan van het idee rond een lijk met een valse identiteit en dito papieren. Zijn aanwezigheid in de film zorgt meteen ook voor een komische noot als hij de opmerkende vraag krijgt of werkelijk iedereen dan een boek aan het schrijven is.

Om het allemaal afrondend te zeggen: voor liefhebbers van oerklassieke en -degelijke cinema en voor verzamelaars van wereldoorlogweetjes is 'Operation Mincemeat' een onvervalste aanrader. Britse Gründlichkeit dus.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray