Zoeken

The Woman King

  • Cinevision.be/nl quoteert The Woman King met een 3/5
  • Regisseur: Gina Prince-Bythewood
  • Cast: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, John Boyega
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 12-10-2022
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "The Woman King"
Gekke tijden. Het is al een hele tijd geleden dat de eenheidsworstfabriek van Marvel nog eens iets interessants voortbracht, maar toch is zijn invloed verregaander dan je zou verwachten. Zo is het goed mogelijk dat ‘The Woman King’ nooit groen licht zou gekregen hebben mocht ‘Black Panther’ niet zo’n kassucces geweest zijn. De link tussen beide films? Het elitevrouwenleger van T’Challa – de Dora Milaje – haalde zijn inspiratie bij het echte verhaal van de Agojie. ‘The Woman King’ graaft dieper in die geschiedenis.

Gekke tijden bis. Je zou denken dat in de huidige woke maatschappij een historische actiefilm met een uitsluitend zwarte én bovendien voor vijfennegentig procent vrouwelijke cast alleen maar op applaus onthaald wordt, maar dat is buiten de influenzeuren van Twitter en Instagram gerekend. Met de hashtag #boycotthewomanking trekt de social mediagemeenschap stevig van leer tegen de geschiedkundige oneffenheden. Toch is enige nuance op zijn plaats, maar dat woord staat zelden in de woordenboeken van online communities.

De vrouwelijke militairen van de Agojie opereerden binnen het koninkrijk Dahomey (het vroegere Benin) onder de auspiciën van koning Ghezo (John Boyega). Het staat veelvuldig gedocumenteerd dat Dahomey zijn rijkdom grotendeels uit slavenhandel haalde. In ‘The Woman King’ wordt Nanisca (Viola Davis), generaal en aanvoerster van het leger, voorgesteld als de vrouw die de koning overtuigde om die handel op te geven, terwijl ze zelf slavenhandelaars van andere rijken het zwijgen probeert op te leggen. Dat beeld is zeker geromantiseerd, maar toch kan je niet stellen dat scenaristen Dana Stevens en Maria Bello (jawel, de actrice) blind zijn voor de mindere kantjes van koning Ghezo. Ze kleuren de zwarte bladzijde misschien wel wat grijzer, maar negeren ze niet.

Wel helemaal verzonnen is het jonge meisje Nawi (Thuso Mbedu), uit wiens oogpunt het verhaal verteld wordt. Als opstandige tiener die weigert uitgehuwelijkt te worden, wordt ze door haar vader aan het paleis geschonken. Tijdens haar opleiding tot Agojie wordt ze al snel onder de hoede genomen van Izogie (Lashana Lynch), rechterhand van Nanisca. Maar ook met Nanisca zelf blijkt Nawi meer gemeen te hebben.

Het is een slimme move van de scenaristen om Nawi centraal te stellen. Net als de kijker wordt ze geïntroduceerd tot een haar onbekende wereld, waarin ze zich al gauw een vaste plaats zal opeisen. Ondanks alle historische pretenties blijft ‘The Woman King’ natuurlijk Hollywoodentertainment en dan leef je makkelijker mee met Nawi’s lotgevallen dan met de nogal stuurse Nanisca. Of die stuursheid echt aan het personage zelf ligt of aan de eendimensionale vertolking van Viola Davis, daar valt over te twisten. Dat Davis een potje kan acteren, staat trouwens buiten kijf, maar in deze film wordt ze van het scherm geblazen door een bijzonder innemende Lynch en de jonge Mbedu, recent nog te zien in de Amazon-hit ‘The Underground Railroad’.

De door ‘The Old Guard’-regisseuse Gina Prince-Bythewood potent vormgegeven actiescènes mogen er bovendien ook zijn. Ze is zeker geen Mel Gibson of Ridley Scott, maar toch misstaat deze heldhaftige avonturenfilm niet in een rijtje naast ‘Braveheart’ of ‘Gladiator’. Met 135 minuten houdt ze de speelduur naar Tinseltownnormen trouwens opvallend binnen de perken. Verveling komt dus nooit om het hoekje loeren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray