Zoeken

Black Adam

  • Cinevision.be/nl quoteert Black Adam met een 1/5
  • Regisseur: Jaume Collet-Serra
  • Cast: Dwayne Johnson, Marwan Kenzari, Noah Centineo, Pierce Brosnan
  • Genre: Actie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: 19-10-2022
  • Distributeur: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "Black Adam"
Nu er over het afgevoerde ‘Batgirl’ genoeg inkt gevloeid is om twee oceanen te vullen, is het misschien tijd om de spots te richten op een comic-verfilming die wél verschijnt. Niet dat ‘Black Adam’ je aandacht echt verdient. Deze zoveelste onverwoestbare mythologische godheid moet zowat de saaiste superheld uit het DC-universum zijn. En daar was al zoveel concurrentie.

Dwayne Johnson, wiens natuurlijke charisma ditmaal nergens te bespeuren valt, mag zich daarbij meteen ook de eretitel van ‘miscast van het jaar’ aanmeten. Wat best bijzonder is als je weet dat hij al bijna vijftien jaar zat te lobbyen om dit personage te kunnen vertolken. Bij de pre-productie van ‘Shazam!’, dat op zijn minst begreep dat deze nonsens enkel te verdragen valt als je de tong tegen de wang aandrukt, zou Black Adam nog opgevoerd worden als antagonist van dienst. Maar hoe meer die prent vorm kreeg, hoe meer de studio ervan overtuigd raakte dat Andersgepigmenteerde Adam zijn eigen project moest krijgen.

Toch interessant, een superheld die eigenlijk geen hero maar een villain is, horen we je denken? Alleen jammer dat de scenaristen – met drie waren ze om dit zootje te schrijven! – die afweging uit de weg gaan door het titelpersonage te gepasten tijde een geweten te schoppen met belegen levenslessen. Dat die lessen deels gegeven worden door een tiener wiens moeder deel uitmaakt van het verzet geeft ‘Black Adam’ op momenten zelfs een tenenkrommende ‘Terminator 2’-vibe.

Oh ja, waar het dan over gaat? We zouden kunnen zeggen dat de film het haarfijn uitlegt in een bijna tien minuten durende openingssequentie, maar dan liegen we. In realiteit neem je best al preventief een Dafalgan om er na die hersenverlammende start nog zin in te hebben. Maar welaan dan, een poging. Vijf millennia geleden vergaarde een slaaf in het Midden-Oosterse koninkrijk Khandaq magische krachten via een tovenaar en onsterfelijkheid via de Kroon van Sabbaq. Omdat hij die krachten aanwendde om de koning te vermoorden (weliswaar nadat die zijn zoon had gedood), werd hij eeuwenlang opgesloten. Fastforward naar de huidige tijd, waarin rebellenleidster Adrianna, haar zoon Amon en broer Karim de tirannie van de onderdrukkende Intergang willen bekampen. Daarvoor gaan ze op zoek naar die Kroon van Sabbaq, die ze aantreffen onder een verlaten berg. Ook aanwezig: de halfgod Teth-Adam, die Adrianna via een spreuk uit zijn ballingschap van 5000 jaar haalt. Heb je er nog zin in?

Wanneer je denkt dat het dan eindelijk kan beginnen, is het tijd voor een tweede reeks introducties. De verrijzenis van Teth-Adam doet de Justice Society immers vrezen voor een totale werelddestructie (oh ja, dat weer) en daarom maken we kennis met Hawkman, Cyclone, Atom Smasher en Dr. Fate. Als je enige gelijkenissen met de wrekers uit het Marvel-universum opmerkt, dan lijkt ons dat geen toeval, maar wel een flagrante poging om de MCU-succesformule te kopiëren. Dat die helden in comic-versie echter eerst in DC-middens bestonden, maakt hen op een zilveren scherm anno 2022 helaas niet minder inspiratieloos.

Over ongeïnspireerd gesproken: niet enkel Johnson loopt door de onophoudelijke CGI-brij als een houten klaas, ook de rest van de cast (met als meest verrassende aanwezige Pierce Brosnan als Dr. Fate) zit duidelijk enkel aan zijn paycheck te denken. Regisseur Jaume Collet-Serra, bekend van zijn nochtans fijne samenwerkingen met Liam Neeson (zie ‘Unknown’, ‘Non-Stop’ en ‘Run All Night’), doet dan weer ingangsexamen aan de Zack Snyder School of Slow Motion and Boring Explosions. Superheldencinema op zijn slechtst.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray