Zoeken

Ambulance

  • Cinevision.be/nl quoteert Ambulance met een 2/5
  • Regisseur: Michael Bay
  • Cast: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eliza Gonzalez, Garret Dillahunt
  • Genre: Actie
  • Duur: 136 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-08-2022
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Ambulance"

Perceptie en commercie liggen vrij dicht bij elkaar. Zo liet Michael Bay graag verkondigen dat zijn 'Ambulance' eigenlijk een karakterstuk is en niet zomaar een actievehikel. Bay mag de emoties in zijn film dan wel relevant vinden, een snaar raken doen ze niet. Ook niet als hij uitpakt met zijn gebruikelijke in machotestosteron gedrenkte slowmotioninvalshoeken.

Bankovervaller Danny Sharp (Jake Gyllenhaal) en zijn handlangers hebben hun zinnen gezet op een versie lading dollarbriefjes ter waarde van 32 miljoen die ligt opgeslagen in een bank in het centrum van Los Angeles. Danny’s broer Will (Yahya Abdul-Mateen II) heeft inmiddels het rechte pad opgezocht, maar omdat de staat en verzekeringsmaatschappijen hem in de steek laten voor een experimentele kankerbehandeling voor zijn vrouw besluit hij toch mee te werken aan de overval. Wat een vlugge in-uitactie moest worden zonder bloedvergieten ontaardt natuurlijk in scheepsladingen Bayhem. De overvallers moeten na de roof de confrontatie aangaan met een robuuste politiemacht en dat leidt naar ettelijke doorboorde lichamen en ook al ettelijk doorzeefd rollend materieel. Danny en Will gijzelen een ziekenwagen in de hoop zo uit het tumult weg te geraken, en zijn zo de ongewilde gijzelnemers van een eerstehulp paramedica (Eliza Gonzalez) en een in levensgevaar verkerende politieman die eerder door Will was neergeschoten tijdens hun vluchtpoging.

Het in 2005 gedropte Deense origineel 'Ambulancen' zou oorspronkelijk al veel vroeger een Amerikaanse remake hebben gekregen. In 2015 had Bay al de kans om die te regisseren, maar toen bedankte hij nog voor het aanbod waardoor Philip Noyce de kans kreeg om het project onder zijn vleugels te nemen. Noyce werd gaandeweg vervangen door het Israëlische duo Navot Papushado en Aharon Keshales ('Big Bad Wolves', 'Gunpowder Milkshake') maar ook die versie bloedde leeg en dood. Toen corona in 2020 op de ramen kwam tikken was Bay volop bezig met de voorbereiding van zijn volgende film, maar die voorbereiding liep dus spaak. En omdat Bay toch iets wou doen tijdens de lockdown keerde hij terug naar 'Ambulance' omdat hij die film relatief snel kon opnemen met een minimum aan binnenruimtes en locaties. Het grootste deel van de film speelt zich af in een ziekenwagen en voor de rest wordt er nogal wat met drones en helikopters gevlogen en met auto’s gecrasht. En dat toch allemaal iets grootschaliger dan in het Deense origineel dat afklokte op nauwelijks een uur en een kwartier: Bay doet er zonder verpinken of blozen nog een uur bij. 

Eerlijk is eerlijk, Bay heeft zijn reputatie van solide actieregisseur niet gestolen of verdonkeremaand. Maar zelfs als hij gaat voor zoveel mogelijk echte actie en zo weinig mogelijk CGI ziet het er op de een of andere manier allemaal gemanipuleerd uit. Komt natuurlijk door zijn ‘heel dichtbij alle richtingen zwiepende’-camera-invalshoeken. Dit mag dan wel een ode zijn aan klassieke auto-achtervolgingsthrillers, de adrenaline van pakweg 'Bullitt', 'The French Connection' of eerder welke door Rémy Julienne gesuperviseerde autostunt zal je hier niet voelen. Komt ook wel door de hoofdzakelijk karikaturale personages die dan ook nog eens grotendeels stupide dialogen in de mond gelegd krijgen. In het midden van een zogenaamde strijd op leven en dood eventjes karaokegewijs los gaan op Christopher Cross’ 'Sailing' … allemaal comic relief dat zeker voor gegniffel kan zorgen maar dat tegelijkertijd ook alle spanning of urgentie uit de film haalt.

Daarnaast is het ook de vraag of het niet wat zonde is dat Jake Gyllenhaal zijn intens en immens talent verkwanselt met dergelijk stunt- en vliegwerk. Al tekende hij hier vooral present omdat hij koste wat kost eens wou samenwerken met Bay. Was hiermee dus meteen van de emmerlijst. Al zit Gyllenhaal momenteel precies wel in een actiefase, getuige ook zijn hoofdrol in de momenteel in productie zijnde remake van het Patrick Swayze-vehikel 'Road House'. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray