Zoeken

Illusions Perdues

  • Cinevision.be/nl quoteert Illusions Perdues met een 3/5
  • Regisseur: Xavier Giannoli
  • Cast: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 143 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2022
  • Distributeur DVD: Cinéart
Bekijk de cover van de film "Illusions Perdues"

Honoré de Balzac, wie kent hem niet? Mensen die geen boeken lezen bijvoorbeeld, of mensen die zich totaal niet interesseren voor de Franse (literaire) geschiedenis. En dat zijn er naar het schijnt nogal een pak.

Een Franse schrijver dus deze Honoré, op de wereld geworpen in het jaar 1799 en er terug afgehaald in het jaar 1850, amper vijf maand nadat hij in de huwelijksboot was gestapt. Oud is de man dus niet geworden. De doodsoorzaak is gerelateerd aan gezondheidsproblemen die hem al lange tijd plaagden, naar verluidt een gevolg van zijn intensief schrijven. Hola hola. Want een veelschrijver was hij, die Honoré. Met de cyclus 'La Comédie Humaine' als magnum opus op zijn cv en hij was ook een grote inspiratie voor andere ganzenveerstielmannen als Emile Zola, Charles Dickens, Marcel Proust, Gustave Flaubert en Henry James en dat zijn verdekke niet van de minsten. Een heel vooraanstaand auteur dus en deze 'Illusions Perdues' is gebaseerd op zijn tussen 1837 en 1843 geschreven gelijknamige roman.

In dit met (licht) autobiografische elementen getooid werk voert de Balzac de dichter Lucien Chardon op die anno 1820 vanuit Angoulême naar Parijs trekt in het kielzog van een markiezin met wie hij veelvuldig het bed mag delen. Dat mooie liedje blijft echter niet lang duren en Julien probeert het dan maar te maken als journalist en auteur in een woelig tijdperk waarin hij in alle klassen evenveel vrienden als vijanden maakt en uiteindelijk berooid en bekaaid zal moeten toegeven dat hij al zijn kansen is kwijtgespeeld en - jawel - zijn illusies zag verdampen.

Xavier Giannoli’s verfilming is verrassend genoeg nog maar de eerste keer dat het boek een cinema-adaptatie kreeg. Eerder waren er wel al een vierdelige televisiereeks en een balletopvoering. Al is het technisch gesproken enkel maar een verfilming van de eerste twee volumes uit 'Illusions Perdues': voor de verwikkelingen uit het derde deel was er geen ruimte, tijd of budget meer. En los daarvan gebeurt er in de eerste twee volumes genoeg om op zijn minst een langspeler van twee uur en een half te vullen. Giannoli’s adaptatie werkt op verschillende niveaus: het is het verhaal van een verdoemde liefde, een fabel over hoogmoed die voor de val komt en tegelijkertijd ook een fraaie historische reconstructie van de begindagen van het krantenwezen. Want in het begin waren kranten hoofdzakelijk - om het even denigrerend te omschrijven - rigoureuze vodjes waarin tegen betaling mensen, boeken, toneelstukken werden opgehemeld of afgebroken en waarin fausses nouvelles ook al schering en inslag waren. Giannoli kiest voor een heel alomtegenwoordige voice-over om de plot te duiden en te stuwen: beweren dat het bijna om audiodescriptie gaat is wat te kort door de bocht, maar vaak heb je toch het gevoel dat de verteller niet altijd iets bijbrengt aan het filmische genot waartussen de meanderende plot zich ontvouwt. Wat af en toe wel voor een overvol bord zorgt.

Benjamin Voisin houdt de aandacht vast als antiheld Chardon/de Rubempré maar kan niet verhinderen dat zijn personage af en toe iets te nijverig zijn best doet om een etter eerste klas te personifiëren. Al is hij niet de enige, daar 'Illusions Perdues' bevolkt is met blaaskaken en windbuilen getuige ook de ‘een paar lappen kan je krijgen’-vertolking van Xavier Dolan als Juliens nemesis Raoul Nathan. Aan vrouwelijke zijde is het uitkijken naar Cécile de France als de emotioneel in de knoop zittende markies de Bargeton en naar Salomé Dewaels als Juliens echte liefde die op een cynische manier mee wordt geslachtofferd. En jawel, ook Gérard Depardieu is van de partij in een veredelde cameo als een van Frankrijks vroegste (kranten)uitgevers.

Genoeg gading dus voor de liefhebbers van Franse cinema, literatuur en geschiedenis om die hier te vinden, alle parbleus op een stokje. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray