Zoeken

Nope

  • Cinevision.be/nl quoteert Nope met een 4/5
  • Regisseur: Jordan Peele
  • Cast: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-11-2022
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Nope"

Sommige films zie je best zo onbevangen mogelijk. Vooraf iets teveel van de plot gelezen, iets teveel van de trailer gezien of een niet zo fijn iemand die je ongevraagd eventjes de vork en de steel komt verklappen en zo solliciteert naar een enkeltje hellevuur … en lap, daar gaat je kijkplezier. ‘Nope’ is zo’n film. 

Wat je vooraf wel mag weten: dat dit een zandelijke sciencefictionwestern is waarin mysterieuze dingen gebeuren. En dat er even een moordende chimpansee gedag komt zeggen. Die primaat krijg je trouwens al vanaf de eerste scène te zien. En nog voor de begingeneriek eraan komt heb je ook al gezoen hoe de vader van de protagonisten sterft door een metalen regen die zomaar schijnbaar uit het niets komt neerdalen. Toon en sfeer zetten, heet zoiets. 

Net als in zijn vorige worpen ‘Get Out’ en ‘Us’ wil Jordan Peele in zijn derde langspeler naast kippenvelentertainen ook een lans breken voor de Afro-Amerikaanse vuist op tafel. Al staat die ditmaal niet echt op het voorplan, maar die is eerder subtiel in de plot verwerkt. Een plot waarin Daniel Kaluuya en Keke Palmer paarden trainen voor film-, televisie- en showproducties. Zoals voor de gluiperige Steven Yeun die niet zo ver van hun ranch een westernpretpark uitbaat. En hoe passen de nog steeds met een raspende stem pratende Michael Wincott  - lang geleden dat we die zagen - en die dolgedraaide chimpansee in het geheel? Ga je dat hier lezen? Nope. 

Maar weet dat het geen toeval is dat Peele een paar jaar terug zijn schouders zette onder een nieuwe reeks van ‘The Twilight Zone’ en dat hij zijn door een citaat van de oudetestamentprofeet Nahum ontkurkte ambities waarschijnlijk niet allemaal aan de man en vrouw gebracht ziet: dat gebeurt wel meer met dubbele en driedubbele bodems die je op vier verschillende manieren kan interpreteren. ‘Nope’ is een film die draait op ideeën, ambitie en originaliteit: waar de trip je heen voert wordt pas gaandeweg duidelijk en hoe meer je verstrikt geraakt in de mystiek van het uitgeworpen net hoe meer je doordringt tot de plagende kern van de essentie. De geest van ‘Donnie Darko’ is niet veraf. En die van Spielberg ook niet, als je deze film bekijkt als een averechtse aberratie op ‘Close Encounters Of The Third Kind’. 

Een mix die leidt naar mysterieuze en mystieke cinema die de fascinatie van de mensheid met spektakel en de exploitatie daarvan op de korrel neemt. En bij vlagen ook verfrissend geestig is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray