Zoeken

The Contractor

  • Cinevision.be/nl quoteert The Contractor met een 2/5
  • Regisseur: Tarik Saleh
  • Cast: Chris Pine, Ben Foster, Kiefer Sutherland, Gillian Jacobs
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-10-2022
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Contractor"
Bij sommige films is de conclusie: hier zat meer in. Bij andere overheerst dan weer het gevoel dat er eigenlijk niet veel (meer) inzat. 'The Contractor' is zo’n film. Een weinig origineel en even weinig begeesterend actievehikel dat scenariotechnisch weinig risico’s neemt en hoofdzakelijk met plotpunten voor de dag komt die al meerdere keren veel beter zijn opgediept. In het Bourneversum bijvoorbeeld, om maar iets te schrijven. Zat hier dus meer in dan een luttele ‘bedankt om te proberen jongens’? Waarschijnlijk niet.

Reken hier in elk geval de Zweeds-Egyptische cineast Tarik Saleh niet op af. Met persoonlijke projecten als 'The Nile Hilton Incident' en 'Boy From Heaven' bewees hij immers een zeer capabel cineast en verhalenverteller te zijn. Hier kan hij natuurlijk ook maar werken met het hem toegeschoven generisch materiaal. Los daarvan is de regie niet het zwakke punt van 'The Contractor'. Saleh was trouwens zo vriendelijk om zijn favoriete acteur Fares Fares ook een rol toe te bedienen.

De opnames van 'The Contractor' dateren al van 2019 maar door de voorbije mondmaskerstaats des werelds bleef het afgewerkte resultaat langer dan voorzien op de releaseplank liggen. Nog meer stof dus op het verhaal van gedecoreerde groene baret Chris Pine die nogal oneerbiedig voor zijn bewezen militaire diensten wordt bedankt als er plots een nieuwe commandant aan het roer komt te staan. Hij krijgt zelfs niet eens een pensioen- of ziekteverzekeringsplan en moet dus op zoek naar een alternatieve manier om brood en donuts voor zichzelf, zijn vrouw en zijn zoontje op de plank te krijgen. Via een jeugdvriend en eveneens ex-militair (Ben Foster) laat hij zich overhalen om wat privémilitiewerk te doen voor een lange baard dragende en nogal wat tatoeages torsende Kiefer Sutherland. Werk dat goed betaald en zonder risico’s is, volgens Foster. Amme en hoela dus, want het duurt niet lang voor Pine ergens in Berlijn tot over zijn oren in de problemen zit bij de extractie van een wetenschapper die ervan wordt verdacht deel uit te maken van een terroristische organisatie. Terwijl je zelfs als niet snuggere kijker natuurlijk al voor dag en dauw in het snotje hebt dat Sutherland de echte booswicht van dienst is.

Behalve Pine, Foster en Fares mag Saleh ook nog rekenen op de hand- en spandiensten van fijne acteurs als Nina Hoss en Eddie Marsan om de vlam in de pijp aan het leven in de brouwerij te houden. Dat lukt her en der wel tijdens een paar aardige actiescènes – nogmaals, de regie is niet de zwakke plek van 'The Contractor' – maar de rek is al lang voor het eind van de film uit de rekker. De kans dat je je eerder afvraagt of je het lichtje in de ijskast wel hebt uitgedaan in plaats van hoe Pine uiteindelijk als conquering hero gaat finishen is daardoor best wel aan de hoge kant. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray