Zoeken

Tori Et Lokita

  • Cinevision.be/nl quoteert Tori Et Lokita met een 3/5
  • Regisseurs: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
  • Cast: Pablo Schils, Mbundu Joely, Charlotte De Bruyne , Tijmen Govaerts
  • Genre: Drama
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-12-2022
  • Distributeur DVD: Cinéart
Bekijk de cover van de film "Tori Et Lokita"
Wie wat thuis is in het oeuvre van Luc en Jean-Pierre Dardenne en tijdens de eerste minuten van 'Tori Et Lokita' al meteen ziet hoeveel miserie de twee hoofdpersonages over zich heen krijgen, weet al meteen dat de kans op een vrolijk einde of zelfs een beetje soelaas aan de eindmeet klein zal zijn.

In hun twaalfde langspeler buigen beide broers zich andermaal over sociale en maatschappelijke weltschmerz. Je kan er de cineasten zelfs van beschuldigen het zich wat gemakkelijk te maken door als het ware een dwarsdoorsnede samen te stellen uit hun vorige films. Het onrecht dat ze hier laten zien, passeerde immers al eerder de revue: uitbuiting van wie het minder goed heeft of door de maatschappij als minderwaardig wordt beschouwd, misdaad en illegaliteit, kinderverwaarlozing, hardvochtige administratie, schrijnende ongelijkheid … allemaal al met verontwaardiging gebracht door de Dardennes, maar helaas ook nog steeds brandend actueel.

Tori en Lokita zijn twee jonge Afrikanen die in ons land hun toekomst willen opbouwen. De twaalfjarige Tori komt uit Benin waar hij als heksenkind werd vervolgd. Hij kreeg snel het statuut van vluchteling gezien zijn jonge leeftijd en daadwerkelijk bewijs van zijn vervolging. Voor de bijna achttienjarige Lokita uit Kameroen liggen de kaarten anders: zij moet daadwerkelijk kunnen bewijzen dat ze een politieke reden had om naar ons land te komen en ook kunnen bewijzen dat Tori wel degelijk haar broer is. Wat hij niet is, maar Tori en Lokita bedachten dit plan om hun kansen op een wettelijk verblijf in ons land groter te maken. Bovendien willen de twee ook samenblijven daar ze een hechte vriendschap sloten tijdens hun verblijf in ons land.

Die vriendschap is meteen ook het hart van de film. Alle beslissingen die de twee nemen en alle acties die ze ondernemen doen ze om samen te kunnen blijven en om elkaar te helpen in de grote boze buitenwereld. Een wereld waarin mensensmokkelaars geld blijven eisen, waarin misbruik wordt gemaakt van hun jeugdige en deels illegale status, waarin misdaad de enige manier is om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en vooral een wereld waarin ze eerder als nummer dan als individu worden aanzien en waarin hun leven nauwelijks een euro waard is.

De Dardennes filmen de tragiek als secuur sociaal drama en als heuse thriller: niet de eerste keer trouwens dat ze thrillermechanismes gebruiken om hun narratie te spijzen. Je kijkt dan wel naar een film die het Belgisch asielsysteem een veeg uit de pan geeft, tegelijkertijd krijg je er ook een tegen de ribben klevende misdaadfilm bij. Nu ze meer conventioneel filmen dan tijdens hun ‘onze camera plakt letterlijk op de huid van de personages’-aanpak uit hun beginjaren zorgt dat voor een sobere vertelstijl waar nagenoeg geen grammetje vet aan hangt. Vernieuwen doen de Dardennes dus niet met 'Tori Et Lokita', bestendigen des te meer.

En een extra pluim krijgen ze alweer voor hun acteursregie: de debuterende Mbundu Joely (Lokita) en Pablo Schils (Tori) bijten zich op een meer dan lovenswaardige manier vast in hun rollen en zorgen voor een extra tastbare laag in dit wrange drama.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray