Acht seizoenen bestaande uit ettelijke uren (herbe)kijkplezier verpakt in drieënzeventig hapklare brokken boordevol ardent wapengekletter, stomende penetraties, zoevende draken, malafide kuiperijen en ongebreidelde fantasie … dat was HBO’s succesreeks ‘Game Of Thrones’ (2011 - 2019). Al kom je hier en daar wel een fan tegen die het slotakkoord verkettert wegens ‘veel te teleurstellend als je ziet wat er aan voorafging’. Die teleurgestelde fans – en ook ieder ander – krijgt nu de kan om de wereld van ‘Game Of Thrones’ terug te omarmen met de (eerste) prequelspin-off ‘House Of The Dragon’. Net als ‘Thrones’ gebaseerd op de heel omslagrijke werken van fantasyauteur R.R. Martin.
‘House Of The Dragon’ concentreert zich op de strubbelingen in het huis Targaryen en steekt van wal zo’n 200 jaar voor de geboorte van Daenerys Targaryen: geen onbekende voor de ‘Game Of Thrones’-kijker. En zeker geen illustere. Koning Vyseris I (Paddy Considine) staat aan het hoofd van het koninkrijk, maar de opvolging is alles behalve verzekerd. Vyseris heeft immers geen mannelijke erfgenaam, waardoor hij moet kiezen tussen de troon te beloven aan zijn dochter Rhaenyra (Milly Alcock) of zijn broer Daemon (Matt Smith). Diens voornaam verraadt het al: niet echt zo’n vredelievende kerel, dus verklaart Vyseris om na zijn overlijden zijn koninkrijk dan maar aan Rhaenyra te schenken.
Het gevolg: heel veel miserie, want niemand wil dat er een vrouw op de troon komt. Bovendien hertrouwt Vyseris met Alicent (Emily Carey) en die slaagt er wel in om een zoon te baren. Twee zelfs. Wat de facto betekent dat er dus wel een mannelijke erfgenaam op de troon kan. Iets waar Alicents vader Otto (Rhys Ifans) ook zal voor vechten, en dat terwijl Daemon zijn strijd ook nog niet heeft opgegeven. Wat volgt zijn tien hapklare brokken boordevol ardent wapengekletter, stomende penetraties, zoevende draken, malafide kuiperijen en ongebreidelde fantasie. Weet wel dat er na vijf afleveringen een tijdssprong gebeurt en dat Milly Alcock en Emily Carey na die sprong vervangen zijn door Emma D’Arcy en Olivia Cooke.
Moet ‘House Of The Dragon’ onderdoen voor ‘Game Of Thrones’? Geen sikkepit. Kan je na een seizoen al tot de conclusie komen dat de serie even goed is als zijn voorganger? Dat misschien niet, omdat acht seizoenen nu eenmaal meer gelaagdheid hebben dan een seizoen. Maar dit is geen vlug afleggertje of inspiratieloze kopie: het geraamde budget per aflevering is zo’n twintig miljoen dollar. En daar kan je dus mooie dingen mee doen: het productieontwerp is majestueus, de vertolkingen megafantastisch en na het eindshot van elke aflevering wil je zo snel mogelijk naar het vervolg grijpen om te zien hoe de machtsstrijd in het huis Targaryen zich verder ontwikkelt. En elke episode heeft op zijn minst een moment dat je bij de lurven vat en naar de keel grijpt.
Schitterende televisie dus. Al moet je om in het vervolg te kunnen duiken geduld hebben tot op zijn minst ergens in 2024. Tijd genoeg dus om die puzzel van tienduizend stukken die je al zo lang eens wou afwerken van onder het bed te halen. Of om de ramen eens te lappen.
Alex De Rouck
Niets uit deze publicatie mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke (per e-mail of brief) toestemming van de verantwoordelijke uitgever.