Zoeken

Speak No Evil

  • Cinevision.be/nl quoteert Speak No Evil met een 3/5
  • Regisseur: Christian Tafdrup
  • Cast: Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huêt, Karina Smulders
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 07-09-2022
  • Distributeur: September Film
Bekijk de cover van de film "Speak No Evil"
Horror als metafoor voor menselijk gedrag. De Deen Christian Tafdrup is niet de eerste cineast die uit dit kaakslagterreurvat tapt, en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Al is 'Speak No Evil' volgens de maker in de eerste plaats een menselijk drama. Of voor wie dieper wil graven zelfs een maatschappelijke satire. En pas dan een horrorfilm.

Of hoe Tafdrup zichzelf nogal nadrukkelijk etaleert als intelligent filmmaker. Maar dan wel een die tijdens het laatste kwartier zijn toevlucht zoekt in een narratieve kunstgreep, met een heel nadrukkelijk filmisch einde dat toch wat vloekt met de secure en meer realistische subtiele spanningsopbouw die eraan voorafging. Maar ja, het is een metafoor natuurlijk, dat einde.

Voordeel is wel dat Tafdrup bewijst dat hij kan filmen en de venijnig stekende karakter- en spanningsopbouw waarmee hij de jacht op je nekvel inzet, houdt je dan ook anderhalf uur in de greep. De ‘omdat het kan’-climax neem je er dan uiteindelijk maar voor lief bij. Hola, conclusie al aan het (bijna) eind van de derde paragraaf. Iedereen kan dus al naar een ander scherm? Ja, hoor. Maar wie blijft zitten krijgt nog wat meer duiding. En een slotvraag. En als bonus te lezen dat Nederlanders niet te vertrouwen zijn.

In deze soms overduidelijk naar Michael Hanekes 'Funny Games' lonkende afdaling in de sadistische kronkels van de menselijke geest ontmoeten het Deense koppel Bjorn en Louise (Morten Burian en Sidsel Siem Koch) en hun dochtertje Agnes twee Nederlanders tijdens hun reis in Toscane. Of drie eigenlijk, want de twee (Fedja van Huêt en Karina Smulders) hebben een zoon Abel die ongeveer even oud is als Agnes. De twee gezinnen beleven zoals dat heet een gezellige tijd, en eenmaal thuis krijgen de Denen een uitnodiging van het Nederlandse koppel om een weekend bij hen door te brengen. Bjorn en Louise voelen zich geflatteerd, zien het wel zitten om de dagelijkse sleur wat te doorbreken en rijden vervolgens naar het Nederlandse platteland waar ze verzeilen in het (dreigende muziek op de achtergrond) voorgeborchte van de hel. Of eigenlijk in de hel zelf.

Tafdrup bouwt de spanning en het onbehagen traag maar zeker op in een donkere beeldenstroom. Zij het voorzien van een laag ‘wat zou jij doen’-vernis. Want hoe reageer je als brave en onschuldige burger als je plots wordt geconfronteerd met omineuze onmensen of onaangename situaties? Blijf je gewoon jezelf of kies je eieren voor je geld? Waar eindigt maatschappelijke etiquette en begint sociale waanzin?

Relevante vragen in deze chillermix. Die intussen op de remakerol staat. Met James Watkins op de regisseursstoel. Die met 'Eden Lake' zo’n veertien jaar terug al een min of meer gelijkaardige prent draaide. En dus een logische keuze is. Of het logisch is om van een universeel ogende film met een eigen smoel een remake te draaien is een andere vraag. En dan nog wel een die jezelf mag beantwoorden.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray