Zoeken

Fido

  • Cinevision.be/nl quoteert Fido met een 3/5
  • Regisseur: Andrew Currie
  • Cast: Billy Connolly, Carrie-Anne Moss, Henry Czerny
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-10-2008
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Fido"

De tijd van ‘Night Of The Living Dead’ ligt ver achter ons, een tijdperk waarin zombiefilms gelijk stonden aan pure huiver die de haren ten hemel deden rijzen. De enige die daar nu nog in slaagt, lijkt ironisch genoeg George A. Romero te zijn (zijn ‘Dead’-kwintet - tot nader order - blijft kwaliteitsvol). Alle andere filmmakers die levende doden opvoeren, falen ofwel in hun opzet, of zoeken een meer komische invalshoek. Zo ook in het zeer vermakelijke ‘Fido’, dat niet alleen de humor opzoekt, maar ook een geheel nieuwe setting. Een dijenkletser is het allerminst geworden, maar op creativiteit scoort hij beslist goeie punten.

Regisseur Andrew Currie neemt ons mee naar de jaren vijftig, waar uiterlijke schijn alles is. De verwoestende zombieoorlog is nog maar net ten einde of wetenschappers zijn er ondertussen in geslaagd om de ondoden te domesticeren via een halsband die bij uitschakeling de zombie opnieuw in zijn oude gewoontes (mensen opeten) doet hervallen. Zo worden ze ingeschakeld als werkknechten of hulpjes in het huishouden. Om niet onder te doen voor de buren, besluit het gezin Robinson ook zo’n zombie in huis te halen; temeer omdat de eigenaar van het ‘zombiebedrijf’ zijn intrek heeft genomen in de woning naast hen. Ze dopen hem Fido (Billy Connolly), maar zoals te verwachten loopt niet alles zoals gepland. De behulpzame dommekracht verovert zich dan wel snel een plaatsje in de harten van zijn huisbazen, het belet hem niet om opnieuw aan het moorden (eten) te slaan en zo paniek te veroorzaken in een rustige, kleinstedelijke gemeenschap.

De originele opzet en de daarbij horende creatie van een jaren vijftig-gemeenschap bezorgt ‘Fido’ een look, ongewoon voor een zombiefilm. Currie is niet alleen trouw aan de gebruiken van die tijd, maar ook maakt hij een film die toen makkelijk door de censuurcommissie zou geraakt zijn: weinig gruwel en een charmant gevoel van oubolligheid spelen dan ook de boventoon in deze horrorkomedie, die eerder op de lachspieren dan op de zenuwen werkt. Al kiest Currie nooit voor de snelle grap, maar kadert hij alles in een warme, zelfs gemoedelijke gloed. Vergis je echter niet, want het titelpersonage is wel degelijk een zombie, zij het één van een soort die we niet vaak in de bloeddorstige in your face-gruwelcinema van de eenentwintigste eeuw tegenkomen: lief, behulpzaam, en eentje die je vergeeft dat hij zopas de hond van de buurvrouw én de buurvrouw zelf verorberd heeft. Billy Connolly heeft de looks om van zijn eendimensionaal personage (het hoort zo, het is een zombie!) meer te maken. Een unicum in de filmgeschiedenis: een zombie van vlees en bloed. In plaats van louter eentje op vlees en bloed belust.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray