Zoeken

Totally Killer

  • Cinevision.be/nl quoteert Totally Killer met een 3/5
  • Regisseur: Nahnatchka Khan
  • Cast: Kiernan Shipka, Olivia Holt, Julie Bowen, Lochlyn Munro
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 06-10-2023
  • Distributeur: Amazon Prime
Bekijk de cover van de film "Totally Killer"
Hoe een kruising, hybride of mash-up tussen 'Back To The Future' en 'Scream' er zou kunnen uitzien? En dat ook doet? Als 'Totally Killer' dus, filmisch gezien misschien een weinig memorabel kijkstuk, maar als amusante borrelhapworp voor iedereen met een gezonde nieuwsgierigheid naar of nostalgische verankering met de jaren tachtig is dit eigenlijk feitelijk niet te versmaden. 

Zowel 'Back To The Future' als 'Scream' worden hier trouwens uitvoerig geparafraseerd, dus de makers doen niet mysterieus over hun eerbetoonbouwstenen. 'Totally Killer' is een product van de televisiepoot van Jason Blums Blumhouse. Ja, ook in het streamingsegment bouwt Blum kei per kei en film per film verder aan zijn imperium. Voor deze MGM/Amazon-titel hoeft hij zich alvast niet te schamen. Integendeel.

Plaats om te zijn in 'Totally Killer' is de voorstad Vernon. In 1987 werden daar in de aanloop naar Halloween drie gruwelijke moorden gepleegd: een gemaskerde moordenaar bracht toen drie zestienjarige Molly Ringwald-ophemelende meisjes om het leven met elk zestien messteken. Anno 2023 is de impact van die gruweldaden al wat weggedeemsterd in Vernon, al worden ze rond Halloween uiteraard steeds opnieuw opgerakeld. En voor tiener Jamie – Kiernan Shipka, die een mooie weg heeft afgelegd sinds haar vertolking van de kleine Sally Draper in 'Mad Men' – wordt het een opzienbarende Halloween wanneer de moordenaar terug opduikt en haar moeder (Julie Bowen) in reepjes hakt. 

Teneinde haar moeder te redden besluit Jamie met een teletijdmachine terug te reizen naar oktober 1987. En die teletijdmachine staat daar zomaar kant-en-klaar te wachten? Eigenlijk wel, want Jamies vriendin Amelia heeft er net eentje gebouwd. Moh … als dat niet handig is. Waarop Jamie in 1987 gaat proberen om de toen gepleegde moorden te vermijden (wat niet lukt), haar moeder levend te houden en de identiteit van de moordenaar te achterhalen. En tegelijkertijd ook poogt om de relatie tussen haar toekomstige moeder en vader in goede banen te leiden, en ook nog moet zien om op tijd terug in de teletijdmachine te zijn indien ze niet voor eeuwig in 1987 wil vastzitten.

Een kruising, hybride en mash-up tussen 'Back To The Future' en 'Scream' dus. Door regisseur Nahnatchka Khan met charme gebrouwen op basis van een geestig scenario dat geinige lijnen trekt tussen de ingesteldheid bij de tieners van de walkietalkie- en de TikTok-generatie. En de plotgaten dichtrijden hoeft ze niet te doen in een film die de tong in de kaak houdt zonder zijn jong en ouder publiek als hersenloos kijkvee te beschouwen. Zeker niet omdat Khan meer dan eens bewust aantoont te weten dat dit een opzettelijke knipoogfilm is die de geleende conventies liefdevol over de bol aait.

'Totally Killer' als een verborgen parel omschrijven is een brug te ver – daarvoor mocht en kon het zeker nog snediger – maar een innemend monkeltussendoortje is dit wis en waarachtig. Laat het smaken.   
 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray