Een film over maandverband, menstruatie en eerste kussen – al dan niet op de lippen. Deze en andere tienermeisjesbesognes laten zich vlot omarmen in 'Are You There God? It’s Me, Margaret.' Een omvangrijke titel, letterlijk en leestekenlijk overgenomen van de in 1970 gepubliceerde cultroman van Judy Blume.
Cult in de Verenigde Staten alvast, waar de roman van meet af aan werd onthaald als een – voor zover dat woord er toen al was – young adult klassieker die de leefwereld van tienermeisjes perfect wist te schetsen en te begrijpen. Al kreeg het boek hier en daar ook conservatieve tegenwind omdat niet iedereen was gediend met de onverbloemde omschrijving van het maandelijkse periodieke stelsel en van de manier waarop religie in vraag wordt gesteld. Geloof en niet-geloof is – zoals al wat blijkt uit de titel – misschien wel de echte trekhaak van Blumes boek. Het boek bleef in elk geval in het collectieve bewustzijn hangen en dook door de jaren heen popcultuurgewijs op in onder andere 'The Simpsons', 'South Park' en 'Family Guy', tot in 'Deadpool' toe zelfs.
Blume was er niet happig op om haar roman verfilmd te zien, en ze weigerde stelselmatig om de filmrechten te verkopen. Tot ze uiteindelijk overstag ging en het productiehuis van James L. Brooks toestemming kreeg om het te verfilmen. En ze kon zich geen betere koper wensen, zo blijkt. Brooks en regisseur Kelly Fremon Craig – die in 2016 al samen 'The Edge Of Seventeen' draaiden – komen immers op de proppen met een ongemeen getrouwe verfilming. Bijna alles is verbatim overgenomen: de titel, de setting, het tijdperk, de namen van de personages … en elke vorm van uitbreiding past perfect binnen de krijtlijnen van het boek.
'Are You There God …' is meteen een mooie zusterfilm van 'The Edge Of Seventeen'. Hier geen inkijk in het leven van een bijna zeventienjarig meisje, maar in dat van een bijna twaalfjarig. De Margaret uit de titel dus. Op zich heeft Margaret (Abby Ryder Fortson) weinig klagen in haar leven: ze woont in hartje New York met liefhebbende ouders (Rachel McAdams en Benny Safdie) en vlak bij haar oma (Kathy Bates), heeft veel vrienden op school … en dan komt de tijding dat ze moet verhuizen naar New Jersey omdat haar vader daar een nieuwe job heeft gevonden. Slecht nieuws voor Margaret die liever zou blijven waar ze is, en zich dan maar tot God richt om antwoord te krijgen op al haar vragen terwijl ze haar ‘nieuwe’ leven vormgeeft. Probleem is wel dat haar ouders voor haar hebben beslist dat ze religieloos moet zijn tot haar achttiende. Dit omdat haar vader Joods en haar moeder katholiek is, en zij voor haar de keuze niet willen maken.
Mocht dit al zwaar op de hand klinken … is het niet hoor. 'Are You There God …' is een ongecompliceerde volwassenwordingsfilm waar op zich niet echt iets gebeurt en waarin zich geen grote dramatische wormgaten openen. Het is een lieve kijk op cruciale tienerjaren, geboetseerd met warme familieklei en mooi observerende humor. Gracieuze dwarrelcinema met aandacht en eerbied voor de personages, lonkend als een onthaastingsbad voor iedereen die plitsepletsend wil meedobberen met de fraaie en volstrekt niet opdringerige regie van Craig en de al even fijne vertolkingen van de cast. Met voorop Fortson en McAdams als een schoon moeder-dochterkoppel. Ook het samenspel van Fortson met de andere jeugdige castleden is sympathiek. Een jeugdig ensemble zonder weerhaken: hier geen rattenkoppen op de loer om de de prettige jeugdjaren te doorboren of te traumatiseren.
'Are You There God? It’s Me Margaret' is zowaar een anomalie in het (Amerikaanse) filmjaar van 2023, elke vorm van modernisme werend om wie dan ook te paaien. En alleen daarom al een hoogst aaibare kijkervaring.
Alex De Rouck
Niets uit deze publicatie mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke (per e-mail of brief) toestemming van de verantwoordelijke uitgever.