Zoeken

Leave The World Behind

  • Cinevision.be/nl quoteert Leave The World Behind met een 3/5
  • Regisseur: Sam Esmail
  • Cast: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, Kevin Bacon
  • Genre: Thriller
  • Duur: 139 minuten
  • Releasedatum: 08-12-2023
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Leave The World Behind"
Apocalyptische tijdingen: ze komen niet allemaal met zombies, Emmerichiaanse rampen of ontplofte frietketels. In zijn in 2020 verschenen roman 'Leave The World Behind' speelde auteur Rumaan Alam het eind van de wereld-spel subtieler en gradueler: het begint met uitvallende technologie (oh ramp der rampen) als voorbode van dansende kakkerlakken en rollende neushoornkevers die zo weer alle plek ter wereld krijgen om hun territorium uit te breiden.

Sam Esmail – bedenker van de tv-reeks 'Mr. Robot' – maakte zich Alams visie eigen – met productionele steun van Barack en Michelle Obama zelfs – en brouwde zo een traag-giftige en op gepaste momenten sardonisch grappige apocalypsfilm. Eentje die de liefhebbers van waggelende levende doden, ineenstortende bruggen en tegen het plafond gespatte kroketresten misschien wel op hun honger kan laten zitten. Want tussen een paar geinige set pieces door zijn het Koning Dialoog en Koningin Babbelutte die regeren in deze prent. Zinnen en woorden ingebed in nette vertolkingen van onder meer Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali en Kevin Bacon.

Paranoia speelt ook mee in 'Leave The World Behind' waarin Roberts als zelfverklaard mensenhaatster met haar echtgenoot Hawke en twee kinderen de jachtigheid van de grootstad even achter zich laat door een weekend te boeken in een luxueus vakantiehuis op Long Island. Ze zijn daar nog maar nauwelijks gesetteld als er op een avond wordt aangeklopt door Ali en zijn dochter (Myha’la). Hij is de rechtmatige eigenaar van het huis en zou er graag ook verblijven omdat er een black-out in de stad is. Hawke is toeschietelijk, Roberts gelooft niets van het verhaal. Maar dat er rare dingen aan de hand zijn staat buiten kijf: dreigend kijkende herten duiken op in de tuin van het huis en die olietanker die in volle vaart het naburige strand kwam opgevaren is ook niet echt alledaags te noemen. Als vervolgens de technologie meer van zijn pluimen begint te laten en er berichten van cyberaanvallen opduiken lijkt het einde van alles plots dichter dan bij.

'Leave The World Behind' biedt een microcosmoskijk op het verval van de wereld: geen communicatie meer met de buitenwereld, geen mogelijkheid meer om het stukje wereld waar je op zit te verlaten en tegelijkertijd ook nog moeten vertrouwen op de vriendelijkheid van vreemdelingen … het levert een kijkwaardig kijkstuk op. Eentje dat uiteindelijk de vinger legt op de afhankelijkheid en de gevaren van technologische hulpstukken, een cynische manier van (AI)-oorlogsvoering uit de fles laat en daarbij ook weet dat er geen treffende manier is om er een logisch en gesloten eindstuk aan te breien. Dus komt Esmail met zijn eigen Kurt Russell en Keith David aan het kampvuur-variante te voorschijn om de eindgeneriek in te luiden. Een best wel hilarisch slotakkoord eigenlijk. Voor wie mee is met de flow der dingen.

Een flow die de graduele spanning opvoert met – naast de reeds eerder vermelde herten – uitvallende tanden en een ongemeen originele filescène tussen de interactie van de naar laatste strohalmen grijpende gestrande personages door. Esmail brengt het allemaal met soms wat hoogdravende flair in beeld, en aan het eind van de rit ben je aan het hopen dat deze lugubere en duisterdonkere profetisch eind van de wereld-film toch vooral maar om te lachen is. Want geen Iron Man, Galaxa of nieuwe Beatlesplaat ter wereld die de zelfvernietigingsdrang van ons zotte menskes gaat kunnen stoppen helaas. Hopelijk vergeet de laatste het licht niet uit te doen. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray