Zoeken

The Final Cut

  • Cinevision.be/nl quoteert The Final Cut met een 3/5
  • Regisseur: Omar Naim
  • Cast: Robin Williams, Mira Sorvino, James Caviezel
  • Genre: Thriller
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-06-2005
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Final Cut"

In de nabije toekomst is het mogelijk om via een geïmplanteerde microchip het complete leven van iemand op te nemen. Na de dood worden al deze beelden door een cutter gemonteerd tot een bondige samenvatting van het leven van de overledene. Één van de meest succesvolle en gerespecteerde cutters is Alan Hakman (Robin Williams), die een reputatie heeft alleen maar de positieve zaken uit de levens van de mensen te bewaren en alles wat hen in een slecht daglicht kan stellen onherroepelijk te verwijderen. Wanneer een invloedrijk zakenman overlijdt, wordt Alan door de familie benaderd om diens leven vol bedrog om te toveren tot een inspirerend verhaal over een glansrijke carrière en een hartelijk gezinsleven. Tijdens het monteren ontdekt Alan echter een link naar z’n eigen leven; hij moet op onderzoek om met zichzelf en z’n illustere verleden in het reine te komen.

Hoewel de plot van ‘The Final Cut’ stof genoeg biedt voor een spannende thriller, beperkt nieuwbakken cineast Omar Naim zich tot een sfeervol opgebouwd, psychologisch portret van een eenzame man, die met zichzelf in de knoop ligt. Naim focust zich gedurende anderhalf uur op z’n hoofdpersonage, zonder daarbij alle opstapelende mysteries nader te verklaren. Niet alleen zorgt dit ervoor dat we soms nogal weinig voeling krijgen met het verhaal, ook blijven we bij de aanvang van de eindgeneriek met een hele reeks vragen achter. Visueel zit het niettemin allemaal wel snor; wisselende camerastandpunten en een sobere fotografie zorgen voor een prachtige sfeerschepping.

Ook wat het acteerwerk betreft worden we als kijker niet in de steek gelaten. Robin Williams is een geweldig acteur en met z’n vertolking als eenzame cutter bewijst hij opnieuw dat hij ook in een dramatisch geladen rol kan schitteren. Hij wordt geflankeerd door een ietwat naar de achtergrond verwezen James Caviezel en een nog minder nadrukkelijke Mira Sorvino als een pover uitgewerkte love interest, die een drietal blitsoptredens ten beste geeft. ‘The Final Cut’ is op z’n minst een interessante, sterk in beeld gebrachte en goed geacteerde film, maar toch hebben we het gevoel dat regisseur-scenarist Omar Naim niet het maximum uit z’n project gepuurd heeft!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray