Zoeken

Find Me Guilty

  • Cinevision.be/nl quoteert Find Me Guilty met een 3/5
  • Regisseur: Sidney Lumet
  • Cast: Vin Diesel, Ron Silver, Linus Roache
  • Genre: Komedie
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum: 18-10-2006
  • DVD: 15-03-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Find Me Guilty"

We hadden nooit gedacht dat we het ooit zouden zeggen, maar Vin Diesel kan acteren. De acteur, die in Hollywood bekend raakte met ordinaire en weinig interessante actiefilms als ‘The Fast And The Furious’ en ‘xXx’, probeerde vorig jaar in ‘The Pacifier’ al een iets genuanceerder personage neer te zetten, maar het is pas in ‘Find Me Guilty’ dat hij voor het eerst overtuigt. En hoe. We hebben niets aan te merken op z’n tomeloze charisma, z’n bijhorende kapsel, z’n aangepaste look - Diesel kwam meer dan vijftien kilo aan voor z’n rol - z’n geestige tongval en z’n gezapige, maar erg entertainende acteerwijze. Begrijp ons niet verkeerd: we zijn niet plots fan geworden van de acteur, die in de komende jaren opnieuw een heleboel al dan niet interessante spektakelfilms op de rol heeft staan. Maar het is wel zo dat Diesel ons voor de eerste keer in z’n carrière echt weet te verbazen en toont wat hij in z’n mars heeft.

Dat ‘Find Me Guilty’, een sympathieke maar waar gebeurde rechtbankkomedie waarin een vooraanstaand maffialid beslist om zichzelf te verdedigen, uiteindelijk zo’n plezierige film geworden is, is uiteraard niet alleen de verdienste van de politiek incorrecte hoofdrolspeler. Aan het roer van deze prent staat immers levende legende Sidney Lumet, al een paar jaar de tachtig gepasseerd maar nog steeds on top of his game in het hedendaagse Hollywood. Lumet weet als geen ander hoe hij een rechtbankfilm moet inblikken - denk maar aan het schitterende ‘The Verdict’ - en z’n kennis van het genre komt ook in ‘Find Me Guilty’ opnieuw tot uiting. Uiteindelijk speelt deze twee uur durende film zich uitsluitend af op een tweetal locaties: de mooie rechtzaal én de gevangenis, waar Diesels personage meer dan de helft van z’n leven doorbracht.

Voor een waar gebeurd verhaal is ‘Find Me Guilty’ opvallend komisch. Het echte maffialid moet een geestige kerel geweest zijn, want af en toe weet hij zeer snedig uit de hoek komen naar de jury, de getuige en zelfs de rechter toe. De rol van deze laatste wordt vertolkt door oude getrouwe Ron Silver, rond wie het al een tijdje stil was, maar die zich hier toch van z’n beste kant laat zien. ‘Find Me Guilty’ is een leuke en opvallend geslaagde film, die een vakkundige regie combineert met uitstekende vertolkingen. Maar de voorwaarde is toch dat u van rechtbankfilms houdt. Zoniet, zal u aan deze heerlijke en bijwijlen hilarische film weinig plezier beleven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray