Zoeken

Finding Neverland

  • Cinevision.be/nl quoteert Finding Neverland met een 4/5
  • Regisseur: Marc Forster
  • Cast: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum: 29-12-2004
  • DVD: 17-08-2005
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Finding Neverland"

Na het floppen van z’n laatste toneelstuk, vond J.M. Barrie (Johnny Depp) opnieuw inspiratie in de jonge weduwe Sylvia (Kate Winslet) en haar vier zoontjes. Door zijn dagelijks contact met dit gebroken gezin, herontdekt Barrie het wonderlijke aan de kindertijd en de verhalen en spelletjes die daarbij horen. Dit leidt hem uiteindelijk tot het schrijven van ‘Peter Pan’, één van de meest populaire en wereldbefaamde jeugdverhalen.

Met het op ware feiten gebaseerde ‘Finding Neverland’, is Duits regisseur Marc Forster inmiddels aan z’n derde én beste langspeelfilm toe. ’s Mans regie is ingetogen en subtiel, maar tegelijkertijd uitbundig en pakkend. Zonder enige moeite weet hij deze twee contrasten door elkaar te weven tot een frappant en passend geheel. Het verhaal is goed uitgewerkt en bewandelt een gevoelig pad tussen humor, dramatiek en melancholie zonder daarbij te vervallen in ongepaste sentimentaliteit of theatrale pathetiek. Toch kleurt ‘Finding Neverland’ niet voortdurend binnen de lijntjes. Zo overtreedt de prent meermaals de grens van het surrealisme door vertellingen, spelletjes en creaties in de realiteit te verweven zonder daarbij enige verwarring te stichten. Dat dit weliswaar enige fantasie van de kijker verlangt, staat buiten kijf.

Johnny Depp schittert in de hoofdrol en eens te meer bewijst hij één van de beste acteurs van z’n generatie te zijn. Met een ongewoon accent én in de huid van een groot kind, kan hij zich ten volle uitleven en solliciteert hij opnieuw naar een Oscarnominatie. Ook Kate Winslet levert een erg verzorgde vertolking en toont aan dat een emotionele rol niet per sé de clichématige, bombastische huilbuien met zich meebrengt. In bijrollen is het uitkijken naar opvallende optredens van onder andere Dustin Hoffman als theatereigenaar, Julie Christie als de ietwat chagrijnige grootmoeder, Radha Mitchells als Barrie’s onbegrijpende echtgenote en vooral Freddie Highmore als de jonge, maar verstandige Peter. ‘Finding Neverland’ is een mooi kleinood!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray