Zoeken

Firewall

  • Cinevision.be/nl quoteert Firewall met een 3/5
  • Regisseur: Richard Loncraine
  • Cast: Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 19-04-2006
  • DVD: 13-09-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Firewall"

Het gaat niet goed met Harrison Ford. De blockbusterster van weleer draaide de laatste jaren de ene flop na de andere (‘What Lies Beneath’, ‘Hollywood Homicide’) en probeert nu met ‘Firewall’, een spectaculaire thriller met een hoog ‘Air Force One’-gehalte, z’n carrière terug op de rails te krijgen.

Jack Stanfield (Harrison Ford) is gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen en gewaardeerd kaderlid in de bank waar hij werkt. Op een dag is hij slachtoffer van een tijgerkidnapping - je weet wel, het hedendaagse misdaadverschijnsel waarbij overvallers binnendringen in je huis en jou en je gezin gegijzeld houden tot ze hebben waarvoor ze gekomen zijn. Stanfield komt er al snel achter dat de criminelen snode plannen hebben met hem en zijn gezin en besluit het heft in eigen handen te nemen.

‘Firewall’ is een oertypische hightech thriller: je snapt geen jota van het ingewikkelde computerhacken, maar het ziet er allemaal erg spannend uit. De regie is in handen van Richard Loncraine, die ons kort geleden charmeerde met het hoogst entertainende ‘Wimbledon’. In wezen is ‘Firewall’ een erg onnozele film; het verhaal is ongeloofwaardig en de actie is over the top, maar toch is hij effectief in wat hij wil bereiken, namelijk z’n publiek amuseren. Hierdoor doet ‘Firewall’ erg denken aan de rechttoe rechtaan actiefilms uit de jaren tachtig, je weet dat je het niet serieus mag nemen en dat er af en toe eens gelachen mag worden.

Maar grappig genoeg is het wel de sérieux die Harrison Ford in z’n vertolking legt wat van deze film een heus schaterfestijn maakt. Of hij nu z’n secretaresse ontslaagt, een zoveelste keer kibbelt met z’n nieuwe baas of in alle ernst ’I’m gonna find my dog!’ debiteert, telkens konden we onze lach niet bedwingen. Ford levert immers geen goede vertolking af, hij voert een nummertje op. Een nummertje dat we hem al zoveel keer hebben zien opvoeren, maar dat blijkbaar nog steeds even gesmaakt wordt. De bad guy van dienst wordt vertolkt door Paul Bettany, eerder opmerkelijk in onder andere ‘A Beautiful Mind’, ‘Master And Commander’ en ‘Wimbledon’. In bijrollen is het uitkijken naar Virginia Madsen als vrouw des huizes, Robert Forster als zakenpartner, Alan Arkin als gewaardeerde chef en Robert Patrick als nieuwe baas. ‘Firewall’ is één groot cliché en bijgevolg een typisch Ford-vehikel. Maar ach, we hebben anderhalf uur lang goed gelachen en hij verveelt niet. En dat is ook al heel wat tegenwoordig.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray