Zoeken

Flight Of The Phoenix

  • Cinevision.be/nl quoteert Flight Of The Phoenix met een 1/5
  • Regisseur: John Moore
  • Cast: Dennis Quaid, Giovanni Ribisi, Miranda Otto
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 20-04-2005
  • DVD: 08-08-2005
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Flight Of The Phoenix"

Drie jaar na de volledig in blitse MTV-stijl opgenomen oorlogsfilm ‘Behind Enemy Lines’ staat cineast John Moore nu aan het roer van ‘Flight Of The Phoenix’, een remake van de gelijknamige avonturenfilm uit 1965 met James Stewart, Richard Attenborough en Hardy Krüger in de voornaamste rollen. Het resultaat is een strikt op verhaal bekeken semi-trouwe geüpdatete versie, waarin de effecten het echter dit keer wel halen op de door ons meer gesmaakte psychologische diepgang van de verschillende protagonisten.

Zo spendeert de actiegeile Moore maar liefst twintig minuten aan het falen van het vliegtuig en de op hyperspectaculaire wijze in beeld gebrachte crash - de allesverpulverende zandstorm lijkt wel afkomstig uit dezelfde trukendoos als ‘The Mummy’. Ook integreerden de scenaristen een ongelukkig nevenplot over moordlustige bedoeïen, resulterend in een rauwe, met grove korrel in beeld gezette shoot-out, waarin Dennis Quaid zich ontpopt van assertieve vliegtuigkapitein tot een ongeziene scherpschutter. Hoeveel de makers ook het spektakel in deze nieuwe bewerking laten domineren, ze kunnen niet verhullen dat ze in wezen niets toe te voegen hebben aan het superieure origineel. Bovendien zijn ook de dialogen van een ondermaats niveau. Geen enkel karakter heeft iets wezenlijks bij te brengen en de geforceerde verbale grapjes wekken vooral ergernis op. Politiek correct werd ook aan de uitwerking van deze personages een iets modernere kwinkslag gegeven; zo bestaat de crew voor de helft uit Zuiderse types en bevindt er zich ook een vrouw in de groep.

Amper een jaar na z’n lamentabele hoofdrol in ‘The Day After Tomorrow’, kwijt Dennis Quaid zich ook in ‘Flight Of The Phoenix’ op ondermaatse wijze van z’n taak. Ook de vertolkingen van sidekicks Tyrese Gibson, Miranda Otto en Hugh Laurie laten te wensen over. Maar de meest tenenkrommende acteerprestatie is afkomstig van Giovanni Ribisi, voor de gelegenheid met hagelwit kapsel en intellectueel brilletje. Niet alleen probeert hij de opmerkelijke vertolking van Hardy Krüger uit het origineel te imiteren, ook maakt hij zich onsterfelijk belachelijk met een irritant accent en slecht gespeelde woede-uitbarstingen. Het enige lichtpunt in deze gemoderniseerde woestijnfilm is de schitterende soundtrack. Alleen jammer dat ook deze op pijnlijk slechte wijze doorheen de film werd gemonteerd!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray