Zoeken

Flightplan

  • Cinevision.be/nl quoteert Flightplan met een 4/5
  • Regisseur: Robert Schwentke
  • Cast: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Erika Christensen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 26-10-2005
  • DVD: 03-05-2006
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Flightplan"

Met uitzondering van haar kortstondige, met Franse tongval sprekende optreden in ‘Un Long Dimanche De Fiançailles’, dateert de laatste rol van tweevoudig Oscarwinnares Jodie Foster uit 2002, namelijk de sterke claustrofobische thriller ‘Panic Room’. Blijkbaar houdt Foster wel van spanning in kleine ruimtes, want ook in ‘Flightplan’ zit haar personage gevangen in een beperkte atmosfeer, waarin anderhalf uur lang spanning en mysterie met elkaar afgewisseld worden.

De door de dood van haar man emotioneel knock-out geslagen Kyle Pratt (Jodie Foster) wordt geconfronteerd met haar grootste nachtmerrie, wanneer haar zesjarige dochtertje Julia spoorloos verdwenen blijkt te zijn tijdens een lijnvlucht van Berlijn naar New York. Als blijkt dat haar dochtertje officieel nooit aan boord gestapt zou zijn, stuit ze met haar paniekreacties op ongeloof van zowel kapitein Rich (Sean Bean) als de bevoegde air marshal Gene Carson (Peter Sarsgaard). Toch is Kyle overtuigd van haar gelijk en gaat ze tot het uiterste om haar dochtertje terug te vinden.

‘Flightplan’ levert vakkundig ingeblikte, nagelbijtend spannend opgebouwde suspense, die herinneringen oproept naar de ongecompliceerde, rechtlijnige thrillers uit de jaren tachtig en negentig. Uiteraard gaat het verhaaltje daarbij gepaard met een lichte zweem van ongeloofwaardigheid, maar toch heeft deze naar ‘The Lady Vanishes’ echoënde thriller een finale, die ondanks z’n conventionele uitwerking toch werkt en niet helemaal onaannemelijk is in de loop van het verhaal. Dat deze uitwerking in een tijd van gespleten persoonlijkheden, psychologisch instabiele personages en een ontelbaar aantal plottwisten op heel wat tegenstand kan rekenen, is daarbij ook niet geheel onlogisch, maar het wijst er wel op dat we als filmkijker alsmaar meer verdorven raken. ‘Flightplan’ is misschien style over substance; en zonder te willen vervallen in een zoveelste clichématige vergelijking, kunnen we niet anders dan stellen dat Robert Schwentke over een immense filmgave beschikt. De manier waarop hij zijn camera door het lege vliegtuig laat zweven is adembenemend knap.

Jodie Foster is meer dan uitstekend als getormenteerde moeder, die als een leeuwin haar welp ten allen koste wil verdedigen. De manier waarop ze dramatiek en ontreddering samenvat in één simpele gelaatsuitdrukking is fenomenaal. Maar ook de puike bijrollen van onder andere Peter Sarsgaard, Erika Christensen of Sean Bean mogen niet over het hoofd gezien worden. ‘Flightplan’ is een fantastische thriller, die ondanks enkele weinig waarschijnlijke gebeurtenissen toch intelligent genoeg is om in z’n scenario enkele hedendaagse sluimerende angsten te herbergen. De manier waarop de Arabieren als eerste verdacht worden of de door het hoofdpersonage zelf in de mond genomen allusies op 9/11 getuigen hiervan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray