Zoeken

The Flock

  • Cinevision.be/nl quoteert The Flock met een 2/5
  • Regisseur: Andrew Lau
  • Cast: Richard Gere, Claire Danes, KaDee Strickland
  • Genre: Thriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 20-02-2008
  • DVD: 30-07-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Flock"

Niet-Amerikaanse regisseurs die het in Tinseltown proberen, het blijft een moeilijke combinatie. De volgende die de plas overstak om het te maken in het land van hoop en dromen is Andrew Lau, de maker van de superieure ‘Infernal Affairs’-trilogie, waarmee hij bewees oog te hebben voor mise-en-scène en storytelling. Lau zal z’n eerste ervaringen in Hollywood wellicht niet snel vergeten, want hij maakte mee wat veel van z’n lotgenoten beleven: plaatsruimen voor een uncredited cineast. Hirschbiegel maakte het recentelijk nog mee met ‘The Invasion’ en nu werd ook Lau, nadat hij een naar verluidt degelijke film uit z’n camera had geschud, opzij geschoven. De zogeheten re-shoots (een vakterm voor: maak de film spectaculairder en commercieel attractiever) werden uitgevoerd door ‘The Assassination Of Richard Nixon’-filmer Niels Mueller. Dergelijke logistieke wirwar achter de camera laat natuurlijk ook z’n sporen na op het eindresultaat, en dat is bij ‘The Flock’ niet anders.

Deze tamme thriller zoomt in op de relatie tussen toekomstig gepensioneerd civiel beschermer Erroll Babbage (Richard Gere) en zijn opvolgster Allison (Claire Danes), die hij een paar dagen op sleeptouw moet nemen om haar de knepen van het vak aan den lijve te doen ondervinden. Allison ontdekt echter dat Erroll er een reeks onorthodoxe methodes op nahoudt, waarmee hij niet alleen haar, maar ook de hele dienst tegen de borst stoot. Een vroegtijdig ontslag is het resultaat van Errolls nieuwste uithalen. Maar is hij wel echt zo slecht als hij afgeschilderd wordt? Want, ook al zijn z’n maniërismen niet volgens het boekje, hij beschikt wel over een prima speurneus.

Het grootste probleem aan ‘The Flock’ is niet zozeer dan de personages van bordkarton zijn, maar wel dat de film letterlijk over het scherm flitst. Aan de hand van vervelend ingepaste flashbacks, lamlendige vertelfoefjes en een warrige beeldvoering wendt Lau (of Mueller) alle aandacht af van het verhaal, waardoor je als kijker nooit betrokken raakt bij de eigenlijke kern: de speurtocht naar een verdwenen meisje. Richard Gere amuseert zich kostelijk in een rol die nog het meest doet denken aan z’n optreden in ‘Internal Affairs’, al bevindt hij zich hier - al bij al - aan de juiste kant van de wet. Ook Claire Danes is verre van onverdienstelijk, al heeft haar karakter de ondankbare taak om steeds achter de feiten (en achter Gere) aan te hollen. Lau is ondertussen alweer verkast naar z’n oosterse heimat, waar hij een nieuwe misdaadtrilogie gefinancierd tracht te krijgen. We wensen hem veel succes, want in Amerika zal hij wellicht niet snel een volgend project in de schoot geworpen krijgen. Een zoveelste talent dat gebukt gaat onder de grillen van de studio’s.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray