Zoeken

Flushed Away

  • Cinevision.be/nl quoteert Flushed Away met een 2/5
  • Regisseurs: David Bowers, Sam Fell
  • Cast: Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen
  • Genre: Animatie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum: 29-11-2006
  • DVD: 29-03-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Flushed Away"

Een stormvloed aan tekenfilms; dat is wat ons meteen in het oog springt bij het overzicht van de verschenen bioscoopfilms in 2006. Het genre blijkt niet alleen razend populair te zijn, het kreeg er dit jaar ook een nieuwe onderverdeling bij, namelijk de ecologische animatiefilm. Films als ‘Ice Age: The Meltdown’ en ‘Happy Feet’ zijn twee steunpilaren in het nieuwbakken subgenre. Een derde is deze ‘Flushed Away’, een pijnlijk ongrappige, weliswaar mooi ogende prent, dat zich misschien nog het meest van al laat definiëren als een melange van digitale effecten en klei. Of beter: een samenwerking tussen Dreamworks en Aardman.

Die laatste studio is uiteraard het meest bekend van ’s werelds meest innemende kleifiguurtjes Wallace & Gromit, al was dat olijke duo ook slechts voor een kort tijdje grappig. Dezelfde soort humor als in hun langspeelfilm ‘The Curse Of The Were-Rabbit’ steekt ook hier weer de kop op; flauwe, vooral visuele grappen, die zelfs door Laurel & Hardy subtieler uitgevoerd werden. Jawel, verbaal valt er bitterweinig te beleven aan ‘Flushed Away’. De meeste oneliners werken niet en zijn zo flauw dat ze zelfs in een Adam Sandler-komedie zouden misstaan.

Deze nieuwste animatiefilm verhaalt de lotgevallen van Rodney (Hugh Jackman), een muis uit de upper class - hij is het huisdiertje van een rijke Britse familie - komt in de riool terecht en ontdekt dat er zich een heuse stad schuilhoudt, waarin een heleboel muizen bedreigd worden door de norse The Toad (Ian McKellen). Samen met de vrijgevochten Rita (Kate Winslet), gaat Rodney de strijd aan tegen het groene gevaarte.

De animatie zelf ziet er picobello uit; het rioolstadje is een lust voor het oog en vooral de verschillende actiescènes zijn mooi georchestreerd. Maar het grootste probleem aan ‘Flushed Away’ is dat het allemaal niet vooruit gaat. Er gebeurt wel van alles, maar het boeit niet, waardoor de prent ons na amper een halfuur danig begon te vervelen. Reken daarbij nog een hele hoop oninteressante nevenfiguren, zoals een stel domme boevenmuizen (not funny!) en een reeks irritante slakken, die te pas en te onpas opduiken.

Ook de stemmenregie is weinig verbluffend. Hugh Jackman is een uitstekend acteur, maar als stem komt hij niet genoeg uit de verf om indruk te maken. Hetzelfde kan gezegd worden van Kate Winslet, die ons als actrice keer op keer in beroering brengt, maar hier in de koud laat. De interessante stem is afkomstig van Jean Reno, omdat ze in de eerste plaats heel herkenbaar is, maar daarnaast ook heel wat zelfspot in zich draagt. ‘Flushed Away’ zal misschien de fans van het genre kunnen bekoren, maar van ons mag deze prent gerust worden doorgespoeld.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray