Zoeken

The Fountain

  • Cinevision.be/nl quoteert The Fountain met een 4/5
  • Regisseur: Darren Aronofsky
  • Cast: Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 07-03-2007
  • DVD: 02-01-2008
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Fountain"

Het is lange tijd stil geweest rond Darren Aronofsky. De tot wonderboy uitgeroepen cineast van ‘Requiem For A Dream’ - nog steeds z’n beste film! - heeft immers lang gewerkt aan ‘The Fountain’, een groots opgezet sciencefictionportret, dat normaal reeds in 2004 het levenslicht had gezien met Brad Pitt en Cate Blanchett in de hoofdrollen. Pitt trok zich echter op het laatste nippertje terug, waardoor Aronofsky weer van voor af aan kon beginnen. Uiteindelijk is z’n eigenzinnige, maar razend fascinerende epos er toch nog gekomen. Dit keer met hoofdrollen voor Hugh Jackman, die eens te meer bewijst veel meer in z’n mars te hebben dan het vertolken van voorspelbare superhelden, en Rachel Weisz, de vrouw van de regisseur, die vorig jaar zelfs een Oscar in ontvangst mocht nemen voor haar treffende vertolking in ‘The Constant Gardener’.

Het verhaal van ‘The Fountain’ uitleggen zou te veel moeite vragen en om eerlijk te zijn, zijn we er zelf nog niet uit of we wel elk detail juist begrepen hebben. Deze romantische, dramatische en ook spannende sciencefictionfilm is in de eerste plaats een unieke trip, waarbij je anderhalf uur lang alles moet ondergaan en hopen dat je op het einde van de rit niet knock-out geslagen bent. ‘The Fountain’ is een film, die verschillende interpretaties mogelijk maakt waarbij je als kijker erg veel zelf kan invullen. Uiteraard is er het basisthema - de zoektocht naar het eeuwige leven - maar ook daarin speelt Aronofsky met verschillende variërende denkbeelden.

Nog indrukwekkender dan z’n veelgelaagde en briljant geconstrueerde scenario is z’n oogverblindende visuele mooifilmerij. Het oogt allemaal zo doordacht; of we ons nu bevinden in het Spanje van de zeventiende eeuw, tijdens een hedendaagse winter of in de verre toekomst, waarin we als het ware in gigantische ruimteluchtbellen leven - alles past perfect in het geheel en elke wereld komt op een wonderlijk uitgewerkte wijze tot leven. Bovendien is het laatste halfuur een onophoudelijke voorstelling van pracht en praal, uitstekend ondersteund door de fenomenale soundtrack van de immer sterke Clint Mansell. ‘The Fountain’ zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn, maar we zijn beslist van mening dat dit een film is, die schreeuwt om meerdere kijkbeurten. Voor sommigen zal Aronofsky’s nieuwe saaie pretentiecinema zijn, voor anderen een fascinerende en oogstrelende trip, verpakt als parabel voor het eeuwige leven. Reken ons maar gerust tot de tweede groep.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray