Zoeken

Four Brothers

  • Cinevision.be/nl quoteert Four Brothers met een 1/5
  • Regisseur: John Singleton
  • Cast: Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, André Benjamin
  • Genre: Actie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 05-10-2005
  • DVD: 26-01-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Four Brothers"

Twee jaar na ‘2 Fast 2 Furious’ neemt regisseur John Singleton opnieuw plaats achter de camera voor ‘Four Brothers’, een losse remake van de klassieke John Wayne-western ‘The Sons Of Katie Elder’. Singleton verplaatste de setting van het wilde westen naar het contemporaine Detroit, maar liet de verhaallijn grotendeels intact.

Nadat hun stiefmoeder om het leven kwam bij een gewapende overval in een lokaal supermarktje, besluiten de Mercer broers op zoek te gaan naar de dader. Niet alleen zinnen ze op wraak, ook willen ze weten waarom net hun moeder om het leven kwam bij een banale hold-up. Voor de hoofdrollen deed Singleton een beroep op een bont allegaartje homies, aangevoerd door een extraruige Mark Wahlberg, die nergens nog z’n vertolking in het sublieme ‘Boogie Nights’ heeft weten te evenaren. Ook in ‘Four Brothers’ laat hij maar een gelaten indruk na, net als z’n filmbroers Tyrese Gibson, Andre Benjamin en Garrett Hedlund. Het feit dat de vier hoofdpersonages geportretteerd worden als oppervlakkige gangsters kan er uiteraard ook iets mee te maken hebben.

In z’n eerste uur probeert Singleton z’n verhaal nog te larderen met enige misplaatste emotionele beladenheid (de moeder aan de eettafel!), terwijl hij in het tweede deel resoluut kiest voor traditioneel kogelgeschal. Geen van beide helften werken echt, waardoor ‘Four Brothers’ zowat tussen twee stoelen valt. Ook de actiescènes zijn met dermate veel routine in beeld gebracht dat we als kijker nauwelijks geïnteresseerd zijn in het verdere verloop ervan. Het scenario bevat op zijn beurt platgespeelde one-liners, tonnen voorspelbare wendingen en de verwachte karikaturale karakters. Jawel, ook in deze halfwas maken de bedrieglijke broer, de masochistische schurk, de corrupte flik, het geile liefje en de misplaatste moraalridder hun optreden. Bedenk daar nog ‘s bij dat ‘Four Brothers’ zich onnoemelijk serieus neemt en je houdt een zoveelste verkrachting over van een klassiek origineel. Haal dan maar liever ‘The Sons Of Katie Elder’ nog ’s uit de kast in plaats van twee uur van je leven te vergooien aan dit gedrocht!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray