Zoeken

After The Wedding

  • Cinevision.be/nl quoteert After The Wedding met een 3/5
  • Regisseur: Susanne Bier
  • Cast: Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård, Sidse Babett Knudsen
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 07-03-2007
  • DVD: 20-09-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "After The Wedding"

‘After The Wedding’ werd naar voren geschoven als nieuwste parel in de Deens/Zweedse filmgeschiedenis. Een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film kon niet worden verzilverd, maar de naam Mads Mikkelsen doet in het internationale filmlandschap ondertussen (en eindelijk!) wel een belletje rinkelen.

De uiterst talentvolle acteur geeft gestalte aan Jacob Petersen, een veertigjarige man die zijn leven heeft gewijd aan de straatkinderen in India. Wanneer de Deense zakenman Jørgen plots een smak geld aan Jacobs weeshuis wil schenken, heeft deze een verzoek: hij wil Jacob in Denemarken ontmoeten. Jacob voelt er weinig voor om naar zijn geboorteland te reizen, maar hoe kan hij de talloze straatkinderen deze unieke kans ontzeggen? Eens in Denemarken blijkt echter dat niet geld, maar wel Jacobs verleden het grootste struikelblok voor de toekomst zou kunnen vormen.

Als je weet dat de regie in de deskundige handen van Susanne Bier (‘Brothers’) ligt en ze ook nu samenwerkte met Anders Thomas Jensen (die ondertussen de status van halfgod heeft verworven), dan weet je wel hoe laat het is. Helaas kunnen we niet zeggen dat ‘After The Wedding’ een onuitwisbare indruk heeft nagelaten. Het verhaal zit meer dan degelijk in elkaar, maar in tegenstelling tot de emotionele stroefheid die normaliter aan de orde zou moeten zijn en die een film als deze net zo interessant maakt, blijkt hier een opvallende en weinig geloofwaardige vlotheid zijn intrede te hebben gedaan. Noem ons kritisch of specialistisch, maar wanneer de spoken uit het verleden opdoemen, kun je na de bruiloft moeilijk doen alsof er niets aan de hand is. Woede en verontwaardiging steken wel even de kop op, maar veel te snel (én veel te eenvoudig) lijkt het alsof alles weer koek en ei is. Waar is de omfloerste complexiteit gebleven? Waaruit moet de getormenteerde psychologie blijken? We willen geen menselijke ellendeshow zien, maar wanneer - na eindeloos naar het dramatische punt te hebben toegewerkt - de oplossingen in deze film ‘zomaar’ tot stand komen, begint een mens zich toch vragen te stellen.

Zonde, want de uitmuntende beelden hadden meteen de juiste sfeer gecreëerd en de overheerlijke soundtrack van Johan Soderqvist zette dat enkel in de verf. Alle superlatieven ten spijt valt het resultaat te licht en lang niet altijd even boeiend uit.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray