Zoeken

Freedom Writers

  • Cinevision.be/nl quoteert Freedom Writers met een 3/5
  • Regisseur: Richard LaGravenese
  • Cast: Hilary Swank, Scott Glenn, Patrick Dempsey
  • Genre: Drama
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum: 14-03-2007
  • DVD: 26-07-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Freedom Writers"

Schrijven voor vrede en vrijheid! Het is eens wat anders dan ervoor te vechten en het klinkt al heel wat minder paradoxaal. De pen is machtiger dan het zwaard en dat hebben ze in Los Angeles (na een tijdje) ook begrepen.

De jonge, idealistische Miss Gruwell (Hilary Swank) krijgt een probleemklas toegewezen - altijd leuk als eerste werkervaring. De meeste mensen hadden wellicht grimlachend voor die eer bedankt, maar de guitige lerares ziet het volledig zitten. Het leven van haar multiculturele klas ziet er nochtans niet zo rooskleurig uit en bij velen heeft de bruisende jeugdige energie plaatsgemaakt voor passiviteit, wantrouwen en een flinke dosis agressie. De school draagt daar in grote mate toe bij. Het lerarenkorps is immers niet zo opgezet met het feit dat hun ooit zo gerenommeerde speelplaats nu vol staat met tuig en laat dat ook geregeld merken. Ook aan het thuisfront van Miss Gruwell klinkt niet iedereen even enthousiast. Haar vader vindt dat ze tot grotere prestaties in staat is terwijl haar partner ervaart hoe de intensieve dagtaak haar meer en meer opeist. En Miss Gruwell zelf? Die blijft er uiteraard volledig voor gaan.

Toegegeven, het klinkt allemaal bijzonder onorigineel: een nieuwe lerares die stoere jongeren terug op het juiste pad moet helpen - dat hebben we precies al eens gehoord. Aanvankelijk lijkt ‘Freedom Writers’ die richting uit te gaan, maar het wordt toch nog een interessante film en men weet zelfs enkele clichés minstens gedeeltelijk te overstijgen. Van een toevalstreffer is dan ook amper sprake. Swank speelt haar rol wederom vol overgave en dat straalt op de jonge acteurs af. Het verhaal zit goed in elkaar, ook al gaat het in de eerste plaats uiteraard over grote waarheden zoals doorzettingsvermogen, verdraagzaamheid en het belang van een opleiding; zoals Miss Gruwell de jongeren inspireert, levert ook deze film meer resultaat op dan verwacht. Soms lijkt het wat te zeemzoeterig, maar een film die gebaseerd is op waargebeurde feiten ziet er wel vaker onwaarschijnlijk uit.

Misschien zullen velen dit afdoen als een schoolfilmpje maar in de soms harde humor en ongemakkelijke situaties schuilt veel waarheid. De technische afwerking kon wel beter; met al die microfoons in beeld heb je bijna een running gag. Heel erg lang zal deze film niet bijblijven, maar achteraf heb je toch mooi een tevreden gevoel. Het is niet altijd even hoogstaand, maar voor deze film hebben we toch veel sympathie.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray