Zoeken

Freedomland

  • Cinevision.be/nl quoteert Freedomland met een 2/5
  • Regisseur: Joe Roth
  • Cast: Samuel L. Jackson, Julianne Moore, Ron Eldard, William Forsythe
  • Genre: Thriller
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum: 31-05-2006
  • DVD: 05-10-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Freedomland"

Een krachtige schets over raciale spanningen én een met melodramatische invloeden doorspekte politiethriller; wie naar ‘Freedomland’ trekt, krijgt twee films voor de prijs van één. Alleen jammer dat beide verhalen nogal oppervlakkig uitgewerkt zijn, dat de prent naar het einde toe ietwat begint te slepen en dat de slotscènes nog meliger zijn dan de gemiddelde Meg Ryan-film.

In de openingsscène van ‘Freedomland’ strompelt een bebloede vrouw (Julianne Moore), die beweert het slachtoffer te zijn van een gewelddadige carjacking, een hospitaal binnen. Na een intensieve shockbehandeling, vertelt ze aan inspecteur Lorenzo Council (Samuel L. Jackson) hoe ze door een zwarte man uit haar auto gesleurd werd en hoe deze ervandoor reed met haar slapende, vierjarige zoontje Cody op de achterbank. Wat volgt, houdt het midden tussen een rassendrama en een vrij clichématige whodunit.

Regisseur Joe Roth, eerder bekend van ‘America’s Sweethearts’ en ‘Christmas With The Kranks’, lijkt niet de aangewezen man om dergelijk zwaarbeladen verhaal naar het witte scherm te vertalen, maar toch is zijn regie niet de zwakste schakel. Integendeel, regelmatig tovert hij enkele adembenemende shots uit z’n mouw (de openingsscène of de snelle ondervragingsscène zijn super!) en steeds probeert hij er de vaart in te houden. Het is pas op het einde, waarin alle hoofdpersonages één voor één een lange monoloog mogen brengen, dat de film neigt naar langdradigheid.

Julianne Moore is een prima actrice, al bestaat haar rol in ‘Freedomland’ vooral uit huilen, schreeuwen, krijsen, opnieuw huilen en ga zo maar door. Enkele fantastische scènes ten spijt (haar ingetogen verklaring over wat haar zoontje voor haar betekent!), is Moores talent voor het overgrote deel onbenut gelaten. Dat kan niet gezegd worden van Samuel L. Jackson, die na z’n tegenvallende prestaties in ‘xXx²’ en ‘The Man’ opnieuw in de juiste vorm verkeert. In bijrollen herkennen we onder andere Ron Eldard (uit ‘House Of Sand And Fog’) en een sterk acterende William Forsythe. ‘Freedomland’ is geen volslagen mislukking. Het uitgangspunt is best interessant en de regisseur levert puur vakwerk. Enkel spijtig dat het verhaal zo’n rommeltje blijkt te zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray