Zoeken

The French Connection

  • Cinevision.be/nl quoteert The French Connection met een 5/5
  • Regisseur: William Friedkin
  • Cast: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-04-2002
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The French Connection"

Begin jaren '70 bestormde een generatie jonge filmmakers Hollywood. Hun doel: film te bevrijden uit het burgerlijke keurslijf dat de Amerikaanse cinema in de jaren '50 en '60 omklemde. Eén van hen was William Friedkin, een lichtelijk ontspoorde ex-televisieregisseur. Met ‘The French Connection’ doorbrak hij alle conventies en bewees de conservatieve Hollywoodbonzen dat vernieuwing commercieel rendabel kan zijn.

Popeye Doyle (Gene Hackman), een workaholic flik met een verleden, komt een grootschalige drugstransactie op het spoor. Samen met zijn collega Buddy Russo (Roy Scheider) werkt hij dag en nacht om de dealers te pakken te krijgen. De speurders ontmaskeren een lepe Fransman (Fernando Rey) als de grote chef van het drugskartel. "Frog One" (zijn bijnaam) heeft echter algauw in de mot dat de politie achter hem aanzit. Er ontspint zich een kat en muis spelletje waarin Popeye al zijn duivels moet ontbinden om zijn missie te volbrengen.

De meest legandarische scène van ‘The French Connection’ is een buitengewoon energieke auto-achtervolging. De mythe wil dat deze car chase quasi for real werd opgenomen. Friedkin vertikte het figuranten te gebruiken en gebruikte dan maar argeloze voorbijgangers. ‘The French Connection’ is een verbluffend staaltje cinéma vérité. Om de gewenste realistische look te krijgen schouderde Friedkin de camera en trok de straten van New York in. Op zoek naar waargebeurde cowboyverhalen legde hij zijn oor te luisteren bij echte flikken. De dialogen zijn grotendeels geïmproviseerd. Om hoofdacteur Gene Hackman tot de gepaste mix van frustratie en agressiviteit te brengen, haalde Friedkin hem het bloed vanonder de nagels. Het resultaat is uniek. Meer dan dertig jaar na verschijnen en ettelijke imitaties later voelt ‘The French Connection’ even fris en dynamisch aan. Moedig van Friedkin en Hackman om het hoofdpersonage als ambigue brokkenpiloot neer te zetten. Geen van beide haalde achteraf het niveau dat ze in ‘The French Connection’ etaleerden.

Joris Van Droogenbroeck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray