Zoeken

2 Days In Paris

  • Cinevision.be/nl quoteert 2 Days In Paris met een 3/5
  • Regisseur: Julie Delpy
  • Cast: Julie Delpy, Adam Goldberg, Daniel Brühl
  • Genre: Komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 08-08-2007
  • DVD: 07-07-2008
  • Distributeur: Imagine Film Distribution
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "2 Days In Paris"

Je hoeft niet ver te zoeken om te weten waar regisseur, scenarist, hoofdrolspeelster én co-componiste Julie Delpy de mosterd haalde voor ‘2 Days In Paris’, een bijwijlen hilarische praatschets die echo’s oproept aan het unieke, wondermooie tweeluik ‘Before Sunrise’ en ‘Before Sunset’ van regisseur Richard Linklater, waarin Delpy ook de hoofdrol voor haar rekening nam. Het slimme scenario en dito oneliners doen dan weer sterk denken aan de gouden jaren van Woody Allen. Niet toevallig volgen we daarbij de lotgevallen van de neurotische Jack (Adam Goldberg) en zijn vriendin Marion (Julie Delpy), die we - nou, ja - twee dagen volgen op hun avonturen doorheen de Franse lichtstad, waarbij Jack af te rekenen krijgt met de sterke cultuurverschillen én - veel erger - het verleden van z’n huidige vlam.

Delpy is niet echt geïnteresseerd in een coherent verloop en af en toe voelt haar film iets te veel aan als een warboeltje. Het spervuur aan geslaagde grappen houdt haast nooit op, maar de samenhang tussen sommige hilarische passages is af en toe stevig zoek. Het verhaal zelf lijkt dan ook nooit écht tot leven te komen, hoewel de kapstok om het aan op te hangen van hoogst superieure kwaliteit is.

Bewonderenswaardig is ook dat Delpy de gekende clichés tracht te vermijden of tot een minimum beperkt; het is natuurlijk onmogelijk om niet te hervallen in een paar gekende stereotiepen, maar de talentvolle cineaste doet er meer mee dan ze zomaar aan te halen. Ook onderschat Delpy de kijker niet en houdt ze zich niet in om de ene intelligente joke na de andere in het scenario te verstoppen. Wie ze opmerkt, zal een glimlach niet kunnen verdrukken. Het grootste probleem van ‘2 Days In Paris’, naast de ietwat rommelige structuur, is in feite z’n lengte. Met bijna een uur veertig op de teller duurt de film net iets te lang en vooral in het laatste kwartier voel je dit iets te nadrukkelijk. Vooral de voice-over-scène op het einde is ongeïnspireerd en lijkt een iets te makkelijke oplossing. Maar goed, dat doet niets af aan het feit dat Delpy heus wel weet te entertainen en bewijst dat ze ook als filmmaakster heel wat in haar mars heeft.

Van ‘2 Days In Paris’ onthouden we vooral de heerlijke, Woody Allen-esque grappen, de wonderlijke chemie tussen haar en hoofdrolspeler Adam Goldberg en de boodschap dat bij verliefdheid meer komt kijken dan fladderende vlindertjes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray